Bål, sång, musik och fyrverkeri i Hårsjö

 

HÅRSJÖ. Hästhult AIK sprider ljus och värme i Hårsjö samt håller byn vid liv. Senast var det på Valborgsmässoafton som bålet flammade upp emot skyn följt av ljus- och knalleffekter. På åkern intill skolan samlades närmare 75 personer från bygden samt hemvändare för att hälsa våren. Hembygdssångarna underhöll vid den värmande brasan.

Hembygdssångarna underhöll och spred glädje med sin sång.

Hästhult AIK bildades 1967, Hårsjö skola blev klubblokal för AIK 1971 och det första Valborgsbålet flammade upp omkring 1975. Sen har det fortsatt med aktiviteter i den lilla byn på landsbygden.

Under tiden bålet flammade var det tillfälle att smaka på den nygrillade korven

Efter hand som mörkret föll riktades blickarna mot risbålet som snart skulle flamma upp. Sittplatserna söder och väster om bålet var strategiskt utvalda då röken från det flammande bålet drog i nordostlig riktning. Hemvändare fann bekanta som kanske inte hade träffats sen årtionden tillbaka. Gemensamt för flera var att de fått sin grundläggande utbildning i skolan.

En grupp besökare lyssnar till sång och musik.

Medan bålet ännu flammade kom skaran av sångare och och musikanter. Värmen från bålet värmde upp sångare och spelmän då det blev visor om vintern som rasat och andra symboliska visor. Givetvis blev det även Nationalsången samt utbringat leve. Efter en underhållande konsert riktades blickarna norrut och uppåt.

Här och var fanns småbrasor för grillning av korv.

Fyrverkeritårtorna visade upp både knall- och strålade ljuseffekter mot den mörka men klara himmeln. På avstånd syntes även månskäran som tilltar i yta varje dag. I år var det Kalle och Jan som såg till att effekterna från fyrverkeriet blev som de och besökarna hade önskat. Nästa arrangemang för Hästhult AIK blir på torsdag. Då börjar första etappen av motionsturen Hårsjön runt med starttid klockan 19.

Top