Information från Vittsjö räddningsvärn.

 

Vittsjö. Vi vill informera om hur de senaste åren har försämrat Vittsjöbornas möjlighet till hjälp från räddningstjänst. De senaste åren har vi upplevt en nedrustning som försämrar vår möjlighet att utföra räddningstjänst i vårt område (detta gäller även de andra värnen i kommunen).

Brandstationen med dagens brandbil

• 2014 Fick vi inte ersätta avgående brandmän (idag är vi endast 8st)

• 2014-07 blev det ett närvarokrav på övningar, vilket mottogs positivt men samtidigt fanns ingen möjlighet att ta igen missade övningar. Vi har egna övningar mellan varje ordinarie som inte heller tas hänsyn till.

• 2015-01 blev vi av med motorsågarna.

• 2015 blev vi av med ett B-korts fordon som vi själva har köpt in i föreningen.

• 2016-04 ändrades vår utalarmering, våra personsökare ersattes med sms till privata/jobb telefoner.

Nu vill räddningschefen byta vår bil mot en liten b-korts bil som har en totalvikt på max 3,5 ton.Detta innebär att vi inte kommer ha tillgång till en stor del av den utrustning som vi har idag. Vittsjöbor och omkringboende kommer få vänta längre på en brandbil med vatten, stegar, brytverktyg mm.

Demonstration av köksbrand, viktig information till allmänheten

Deltidskåren i Bjärnum åkte på 150 larm i fjol. De åker in till Hässleholm och bemannar deras station vid större insatser. Järnvägsbommarna i Vittsjö kan försena styrkor utifrån. Vi upplever det som att räddningschefenvill få ner antalet brandmän i Vittsjö, nedrusta vår station och försvåra våra möjligheter att utföra räddningstjänst. Detta för att ha argument för att lägga ner värnet i Vittsjö. Vi befarar att där inte finns en vilja att ha oss kvar.

Värn/frivilliga kårer i Skåne får inte sjukvårdslarm vilket innefattar t.ex hjärtstopp, kroppskada mm. Vi är inte utrustade med hjärtstartare och får inte heller använda dem om en sådan skulle finnas på plats. Så ser läget inte ut i hela Sverige, det räcker med att vi tar oss över till Kronobergs län där ortsborna kan få hjälp av närliggande brandvärn vid t.ex hjärtstopp med hjärtstartare betydligt snabbare än i Skåne.

Vi i Vittsjö räddningsvärn har alltid och kommer alltid att vilja göra vårt yttersta för att hjälpa till i nödsituationer.

Top