Sonjas liv hyllades i Långaröd

Långaröd. Vägvisningen Långaröd samt Sonja, gav rätt riktning till Friluftsmötet vid Sonja Stjernquist sommartorp. Rubriken var ”Som på Sonjas tid! Men också ”Sommarmusik”. Helt naturligt var det den smala vägen som ledde fram till gudstjänsten. På den välansade gräsmattan samlades omkring 140 intresserade för att även minnas Sonja Stjernquist och hennes sång.

Idylliskt mellan åker och skog finns Sonja Stjernquist älskade torp.

Välkomnande ord riktades från Sonja Stjernquist släktingar Maria & Tomas Nilsson. De berättade att friluftsgudstjänst hade hållits på torpet på 1970 talet. Förhoppningen fanns att det skulle bli en tradition och tjänstgörande präst, Staffan Örneskans bjöd redan in till nästa års träff på platsen. Han angav till och med preliminärt datum!

Maria och Tomas Nilsson bjöd välkomna samt berättade om släktingen Sonja Stjernquist.

Tomas Nilsson informerade kort om Sonja Stjernquist aktiva levnad. Efter hand blev Långaröd en allt mer bofast plats för sångaren. Torpet och sedan Norregård var alltid öppet för bekanta och vänner. Bekantskapskretsen var omfattande och det blev många samlingar i Långaröd. Staffan Örneskans andakt inleddes med psalmen Guds kärlek är. Andakten innehöll lokal anknytning både till artisten och bygden.

Prästen Staffan Örneskans bjöd frikostigt in till nästa års samling.

En av dagens artister var Bror Lund och han berättade om sin första träff med Sonja Stjernquist. Det var för 60 år sen i bygdegården. Då sjöng Sonja och Bror en spontan duett tillsammans. En av Sonjas favoritlåtar var ”Den vackraste” och givetvis sjöng Bror denna visa. Det blev vidare andra favoriter ”Livets underbara gåva” samt Blå himmel. Vid tangenterna på pianot fanns hela tiden Rune Lindkvist.

Ingegerd Svensson och Bror Lunds framträdande var synnerligen uppskattat.

Denna blå himmeln lyste även över samlingen i Långaröd fast profetiorna hade lovat regn. Eftermiddagens andra artist var Ingrid Henningsson med rötter i trakten. Hon och Rune Lindkvist skulle senare under dagen framföra att underhållningsprogram i en kyrka. Programmet där blir delvis också en hyllning till Sonja Stjernquist.

Underhållande artister var Bror Lund, Ingegerd Svensson samt Rune Lindkvist med Sonja Stjernquist i fronten.

I trädgården i Långaröd fortsatte Ingegerd Henningsson med Vilken underbar dag. Tillsammans med Bror Lund framfördes Ge mig en dag, samt flera andra favoritlåtar. Sammankomsten avslutades med unison sång Nu går sista visan, med artisterna som försångare. Därefter bjöd värdparet Maria och Tomas Nilsson frikostigt på kyrkkaffe.

Top