Åk en tur på Lagan

Vi var några stycken som länge talat om att åka en tur med ångbåten S/S Lagaholm på Lagan. Nu blev det av.Det finns den långa turen ca 3 tim och den korta turen som tar 1,5 timmar . Vi tog den korta. Båten utgår från Laholm .

Guiden som också var rorsman berättade att redan 1881 trafikerades Lagan av en ångbåt som tog bad och nöjeslystna passagerare till Åmot i Mellbystrand. I Mellbystrand väntade hästskjuts för vidare transport till havet. Numera körs ju turerna i lite modernare tappning även om med en över 100 år gammal ångbåt. Vi fick också veta att pärlfiske förekommit i Lagan för 90-100 år sedan. Oftast gav pärlmusslan ett gott ekonomiskt utfall.

Fram till slutet på september om vädret tillåter kan man åka utmed Lagans stränder och njuta den vackra naturen och se alla som sitter i lugn och ro längs Lagan och väntar på att laxen ska nappa. Vädergudarna var på gott humör och med solen skinande på oss plockades den egna medhavda kaffekorgen fram.

Laholms ångbåtsförening är en ideellt arbetande förening som inte bara äger och ansvarar för skötseln och underhållet av båten under vintermånaderna utan är också båtens besättning under sommarsäsongen.

Top