Norra Åkarps kyrkokör fyller 100 år

BJÄRNUM. Kantor Thekla Jönsson var kantor i Bjärnum Vittsjö pastorat 1917-1958. Under denna tid bildade hon kyrkokörer i Bjärnum och Vittsjö. Den 8 oktober 2017 firar kören sitt 100 års jubileum.

Ur församlingsbladet nr 3 Bjärnums pastorat: 
På Tacksägelsedagen den 8 oktober klockan 16 i år firar Norra Åkarps kyrkokör sitt 100 års jubileum.

Thekla Jönsson som bildade kyrkokören i Bjärnum år 1917.

Det finns exempel på körverksamhet i församlingen före 1917, men 1917 brukar räknas som startår för Norra Åkarps kyrkokör. Då började nämligen Thekla Jönsson som kantor. Hon kallade samman sångare för att starta kyrkokörer både i Bjärnum och Vittsjö. Vittsjö-Bjärnum utgjorde då ett gemensamt pastorat. Nydaningsarbetet inom kyrkomusiken hade just börjat och Thekla Jönssons initiativ föll i god jord. 

Thekla Jönsson tjänstgjorde inte mindre än 41 år på sin kantorstjänst och gick i pension 1958. Norra Åkarps och Vittsjö församlingar skildes år 1962. Några år senare lades Norra Åkarps och Vankiva församlingar till ett gemensamt pastorat.

I båda församlingarna har det funnits och finns kyrkokörer. Under åren 1959- 1970 tjänstgjorde Carl-Oskar Sundblad och Sixten Johansson som kantorer. Sundblad 1959-1963 och Johansson 1963-1970. Då ingen av dem var klara med sin utbildning, utannonserades tjänsten.

1970 anställdes Bengt-Göran Göransson som kantor och körledare. Han avgick med pension 1998. Bengt-Göran Göransson var en energisk man och ledde förutom kyrkokörerna även barnkörer, gosskör och ungdomskör.

År 1998 rekryterades Rune Lindkvist som kantor och körledare till pastoratet. Han stannade på tjänsten till 2012. Uppvuxen som han var i Bjärnum och med ett fint kontaktnät hade han lätt att få nya körmedlemmar. Under hans tid som kantor kom många nya medlemmar. Flera av dem är fortfarande med i kören.

Vid körjubiléet den 8 oktober klockan 16 kommer många förtjänstmedaljer att delas ut. Rune Lindkvist hade en bred musikprofil och införde många lätt tillgängliga sånger på körens repertoar utan att lämna de klassiska sångerna. Det blev många framträdanden för kören i många sammanhang.

Nuvarande kyrkokör i Bjärnum med kåpor och slipsar. Till höger körledare Gunilla Rönnberg.

Rune Lindkvist ville att kören skulle synas och icke bara höras. Därför införskaffades kåpor till körens kvinnor och slipsar i samma kulör till herrarna för att kören skulle ge ett enhetligt intryck. 2012-2015 vikarierade Joachim Nilsson, Vinslöv och Curt Nilsson, Vittsjö som kyrkomusiker.

Under tiden 2015-2017 har tjänsten som kantor och körledare uppehållits av Gunilla Rönnberg. Efter ett uppskattat arbete har hon gått vidare till annan tjänst i en annan kommun. Tillsättningsprocessen har just börjat.

Top