Fiskestämma med kräftor, mink och inslag av utter och kultur

VITTSJÖ. Jan Johansson, ordförande i Vittsjö nya Fiskevårdsområde öppnade inför femtiotalet närvarande kvällens fiskestämma. Gös och kräftor blev huvudtema. Svar på den ökande brunifieringen av vattendragen är just nu oklar.

Stig Nilsson valde att efter många år i styrelsen lämna uppdraget. Stig tackades av föreningen och ordförande Jan Johansson överlämnade en blomma.

Årets fiskestämma avhandlade sedvanliga punkter för ett årsmöte. Ordförande Jan Johansson berättade om det genomförda verksamhetsåret och nämnde bland annat utbud av fiskekort, kartor över sjösystemen, båtplatser, vassklippning och kräftfiske.

Styrelsen fick ansvarsfrihet för det genomförda verksamhetsåret och i huvudsak blev det omval på samtliga poster.

Nederbörden under hösten 2017 har inneburit påfrestningar i sjösystemet. Kanske har detta i samverkan med omfattande skogsaverkning bidragit till ökad brunfärgning av vattnet i sjösystemen. Vidare har dämmet vid Ekholmen- Gundrastorp varit översköljt och kallstensmuren har som följd börjat falla sönder. Det pågår förberedelser för att restaurera och säkerställa anläggningarna som är kulturminnesskyddade.

Kommunen bidrog under förra året till att vassklippning kunde genomföras i Hårsjön, Gängessjön- Oresjön samt i Vieån. Fler områden skulle behöva denna översyn skriver Fiskeområdet i sin verksamhetsberättelse för 2017.

Inför kommande år är föreningens inriktning att fortsätta arbete i stort som tidigare år. Jan Johansson berättade att länsstyrelsen månatligen tar prover på vattenkvalitet, viket utgör grund för kalkning. Glädjande ligger PH-värden i sjösystemen på cirka 6,5. Jan berättade vidare att stor Gös från Bolmen troligen kommer att inplanteras i Vittsjön.

Fiskekortförsäljning ger god inkomst till föreningen. Tillsammans med försäljning av kartor samt inkomster från kräftfisket gör detta att föreningen har en stabil ekonomi.

”Vi har fått in rapporter om Mink från flera säkra källor”, skriver man i årsberättelsen för 2017.
www.vittsjobjarnum.nu har tidigare publicerat bilder på Mink. Samtliga bilder är tagna i Vittsjö sjösystem, vi har till och med bilder med Mink som har kräfta i munnen!
Undertecknad har också noterat Minken,- vid tillfället helt ostört promenerande vid iskanten vid en av sjöarna. Inte långt från fiskevårdsområdet har förekomst av Utter noterats.

Kräftfisket blev vid mötet en ”het potatis”. En del diskussioner förekom. Claes Ruderstam menade att sett över en längre tid kan man konstatera en viss fångstnergång. Förra året var dock ett undantag och kan tecknas som ett bra år. Han menade att statistiken visar även på ett minskat intresse för fisket. Claes menade att det inte bara är kräftfångsten som är glädjen med fiskekvällen, utan hela tillvaron med förberedelser, samvaro under kvällen som skapar minnesvärda bilder inte minst för den yngre generationen.

Stämman beslöt att genomföra kräftfiske även 2018 (provfiske kommer att ge definitivt besked) med premiär 10-11 augusti, samt en andra fiskeomgång den 24-25 augusti.

Fiskestämman beslöt att inför 2018 bibehålla samma priser för kräftfiske som i fjol. Med andra ord premiären kostar 500:- och det efterföljande andra fisket kostar 400:-

Stämman beslöt även att oförändrade kortfiskepriser skall gälla under 2018.

Ordförande Jan Johansson berättade att projektet med eventuellt ökat ”dämme” vid Gundrastorps kvarn (Ekholmen) är en ”långdragen process”. Flera intressenter är inblandade varför det tar extra lång tid.
Jan berättade vidare att visst intresse finns, bland annat från Riksantivarieämbetet, att kunna starta sågen som förr i tiden. Detta kräver dock omfattande restaureringsarbeten.
Enligt Claes Ruderstam behövs då bland annat en uppdämning med en dryg decimeter för att få tillräcklig kraft till skovelhjulen. Denna uppdämning skulle som bonus även bidra till en jämnare nivå i Vittsjön, menar Ruderstam.

Även Vittsjö Kvarn diskuterades. Denna utgör idag en ”skönhetfläck”, enligt Jan Johansson. Han menade att kommunen troligen inte kommer att vidta åtgärder inne i byggnaderna. Exteriört hoppas dock föreningen att kommunen bidrar med en restaurering.

Fiskestämman beslöt att även i år i samverkan med Vittsjö skola genomföra ”Temadagar”. Dessa dagar kommer att genomföras i skiftet augusti - september.

I pausen bjöds närvarande på utsökt smörgåstårta, passande nog med inslag av fisk.

 

 

Top