Förbehåll från 1907 gäller även år 2018

Skriv ut

HULTATORP. Hemmansägare Bengt Johansson skänkte år 1907 en tomt för uppförande av skolhus. N P Persson lämnade anbud på 4 750 kronor. Skolrådet ansåg summan för hög och begärde in nytt anbud. Detta anbud på 5 100 kronor antogs med samma anbudsgivare! År 1908 stod skolhuset i Hultatorp färdigt att tas i bruk. Förbehållet att skänka en tomt till skolhus var att skolsalen skulle för framtiden vara tillgänglig för religiösa samlingar.

Den över 110 åriga skolan i Hultatorp fyller sin uppgift.

Detta år 2018 är avtalet fortfarande gällande då gudstjänst hölls i den gamla skolsalen. Trots att skolan under denna tid haft flera ägare gäller fortfarande förbehållet från 1907. 

Första lärarinnan var Karin Bengtsson. Författaren och läraren Gunhild Sehlin hade befattningen som lärare 1938 till 1954. Undervisningen i skolan upphörde 1959. Sedan dess har skolan haft flera ägare. Nuvarande ägare är Erna Olsson.
Redan 1887 etablerades söndagsskola i Hultatorp. Till en början i hemmen men då skolan i Hultatorp blev färdig 1908 hölls denna söndags undervisning i skolan. Tyvärr upphörde denna aktivitet förra året, 2017.

Det ungdomliga inslaget var påfallande vid gudstjänsten i Hultatorp skola.

Vid gudstjänsten i söndags var Carl Olof Danielsson officiant medan Mats Lunnergård var orgeltrampare med den gamla skolorgeln. Erna Olsson bjöd de 30 besökarna på eftermiddagsdopp med tilltugg. Hon deklarerade att hon verkligen bjöd på förtäringen men den som hade lust att lämna ett bidrag fick denna möjlighet. Dessa inkomna bidrag kommer oavkortat att sändas vidare till drabbade barn i Etiopien.
”Hultatorp Högre Allmänna Läroverk ” lever kvar!