Överallt, -sprudlar det av liv just nu….

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Att som jag tidigare påpekat, ta god tid under vandring i skog o mark gör att man ser hur solen påverkar allt liv i vår underbara omgivning.

Björken är på gång att slå ut

Att nästan dagligen under flera år besöka samma område ger perspektiv på hur året ständigt förändras. I mitt fall handlar det om nästan 30 år i samma omgivning. Detta ger en fantastisk möjlighet att följa våra årstider. För uppe i Göingebygden på gränsen mot Småland, har vi verkligen tydligt alla de underbara fyra årstiderna.

Idag den 19 april går Vicky o jag genom en skog helt utan snö. För drygt en månad sedan drog ”Vickan” pulka eller så hade hon på ryggen en klövjesäck med vår fika och mina objektiv och extra-kamerahus. Ibland bär hon en speciell sele med en eller två kameror fast monterade. Därmed är hon min fina hjälpfotograf. Hon besöker ofta platser som jag inte tänkt gå till. Hon har därmed genom åren tagit flera ”superfina” bilder.
För dagens vandring hade jag i förväg monterat ett macro-objektiv på kamerahuset. Som reserv fanns ett 70- 300 lång-zoom med i fickan på min fotoväst tillsammans med termosen med kaffe.

Boken har kommit ovanligt långt med sina knoppar

Även Eken är långt framme

På vägen genom skogen möts vi av ett flertal Citronfjärilar som vaknat till liv av solen och värmen. De verkar helt fyllda av ivern att flyga och lät sig tyvärr inte fotograferas stillasittande. I viken ljuder sjöfåglarnas högljudda sång. Nere vid vattnet ser man flera ringar efter fisk som just varit uppe i ytan. I luften finns många flygfän. Livet är verkligen igång överallt.

Utmed stigen ser vi hur en rovfågel slagit ett byte. Troligen en Sparvhök som tagit en mindre fågel. -Den enes bröd är den andres död. Så är det hårda livet i naturen.

Någon kastade denna fimpen, just nu är det mycket torrt i markerna 

På marken ser man lite liv som kommit igång. I luften finns många insekter som vaknat till liv, både mygg o knott. Just myror och skalbaggar såg vi inte under vår vandring idag.

Längs ut på udden tar Vickan o jag fikapaus i skuggan, för att störa så lite som möjligt.
I fjärran ser vi en Trana gå ner i de grunda vattenmassorna för att troligen söka mat.
Vi noterar att efter ett antal månader av högt vattenstånd i det övre sjösystemet har nu ”normalläge” inträtt i både Oresjön och Mellansjön. Detta kan även ses ute vid dämmet i Stavshult, här rinner det inte längre över dammen.

Flera av våra vattenväxter är på gång att slå ut

Sjögräset vid strandkanterna har börjat växa

Även en Häger passar på att lugnt spatsera förbi oss på ganska nära håll. Och visst är Fiskgjusen här även i år. Denna ”karbat” är mycket känslig just nu vid häckningen. Fågeln vi såg idag uppvaktades mycket högljutt av ett flertal tärnor. Troligen var den inne på deras revir.
Vickan o jag har koll på var Fiskgjusens boplats brukar vara och återkommer med båt på långt håll och med tele-objektiv.

Kattugglan, som vi studerat på nära håll tidigare, var inte hemma idag. På marken ser vi dock att hon finns kvar i området. Så kallade ”spybollar” vittnar om detta. Hoppas vi ser henne imorgon i sitt eget speciella träd. Hon verkar inte bry sig mycket över Vickan o mej. Verkar snarare ”gilla” att bli fotograferad.

De fyra Rådjur som jag flera gånger tidigare ”pratat” med, under flera minuter, på mindre än 20 meters håll, var inte på plats idag. Vi saknade dem, naturligtvis, kanske var Vickan o jag lite tidiga denna torsdag. De har nog en hel del annat för sig just nu. Några av dem brukar besöka vår trädgård. Till min hustrus förtret äter de gärna av våra nyutslagna vårblommor.

Minken som vi sett ett par gånger tidigare har troligen bytt fiskeplats. Just nu kan det säkert vara svårt även för en mink att fånga kräftor. Kräftorna går nu lite djupare och skall då sommaren kommer börja ömsa/byta skal.

På vägen tillbaka ser vi att Björken är på god väg att slå ut. Det handlar bara om en vecka eller två med samma väder, så är det helt ljusgrönt i naturen. Vad mer förvånar mig är att Boken också är mycket långt kommen med sina knoppar.

Goda förutsättningar finns för att vi får en riktigt ”grön” Valborg i år.