Åter succé med årets bok i Verum

Skriv ut

VERUM. Långt före öppnandet av boksläppet i Verum Bygdegård var alla parkeringsplatser belagda. Dessutom var vägrenar och andra utrymmen fyllda av mer eller mindre glänsande fordon. Inne i Bygdegården blev snabbt de 100 sittplatserna upptagna och besökare stod och väntade. Anders Paulsson välkomnade skaran av bokköpare: Verum har Nilla, Verum har tur och Verum har Mats Pettersson, sa Anders Paulsson.

Forskaren med ett av sina resultat, Årets bok.

Ingvar Larsson inledde samlingen där han uttryckte att Verum är också unikt med så många utvandrare. Han berättade även att en utvandrare från Verum hade kvar 14 släktingar i Amerika medan utvandrare återvändare till Sverige hade producerat 200 ättlingar! Mats Pettersson berättade ingående och utgående om boken ”Ett annat Verum”. Det har varit år av forskning. Flest utvandrare till Amerika under åren 1850- 1925 hade byn Brogården med 73 utvandrare. Därefter kom själva kyrkbyn i Verum med 61 utflyttade. Under denna tid var det nära 550 personer som flyttade från Verum socken till Amerika. Den allra första utvandraren kom från byn Stavshult. Det blev så stor skara som lämnade Verum att en präst höll rungande straffpredikan mot utvandringen. Några av utvandrarna tog sig tillbaka till Sverige för att hämta sin flicka som sen följde med och bildade familj i det nya landet.

Besökarna i bygdegården stod lugnt i kön för att inhandla en bok.

Beträffande boken: ”Ett annat Verum” är det utgiven med 336 sidor innehållande tre avdelningar. Namnet Nilla har stor betydelse för Verum bland annat inom fotboll samt Nillagården och Nillavallen. Några så kallade pinsamma berättelser finns med i del tre och det förklarade Mats Pettersson med att allt måste finnas med även som hjälp för framtida släktforskare. I den omfattande bokutgåvan kan det givetvis finnas felaktigheter och Mats förkunnade att han redan funnit ett fel! Efter flera avslut blev det slutligen det definitiva slutet på anförandet. Inte för att anförandet av sömngivande utan helt intressant. Till en del berodde detta på författarens inlevelse och humoristiska framförande.

Skriftställare Mats Pettersson hade det jobbigt att signera sina böcker.

Anders Paulsson från Bygdelaget tackade och han utbringade en långlång applåd för verumpågen Mats Pettersson och hans förnäma bokverk. Från bygdelaget överlämnades en unik minnessak till Mats. Det var en miniatyrkopia av ”Göingehövdingen”, den enda i sitt slag. Dessutom lämnades blomster till Mona Pettersson som varit en kraftfull supporter under bokens planering. Nu vidtar andra uppgifter för Mats!
Omfattande redogörelse angående utflyttade från Verum belyses i flera artiklar. Ett stort antal bilder där de nya invandrarna visar upp sig och sin bostad åskådliggörs. Den tragiska händelse som drabbade Titanic 1912 drabbade även flera utvandrare från Verum som fick sitt sista vilorum i havet. Artiklar berättar om framgångsrika invandrare men redogörelse lämnas också om tragiska öden. Det är svårt att referera en artikel med kort utrymme. Troligen är alla byar i Verum dåvarande socken aktuella i boken. Boken är en ypperligt bra källa för intresserade att forska vidare.
Vid dagens utbud fanns ett kvarvarande mindre lager av tidigare utgåva om Verum.

På plats fanns även verumsbördige Bodil Ohlsson med sin bok: ”Essies recept kryddade med Assars historier”.

Bodil Ohlsson berättade att för många år sen överlämnade hon penna och anteckningsbok till sin moder Essie: Skriv ner dina recept och berättelser! Denna order efterlevdes och finns nu i bokform: Essies recept....
Ett utrymmen visar bouppteckningar med arvtagare utomlands. Slutligen finns förteckning på alla i Verum boende som har lämnat sitt fädernesland för det nya landet i väster. ”Ett annat Verum der borta på andra sidan hafen”, måste vara en guldgruva för de som har intresse från tidigare bosatta och vad som hände andra sidan havet.

Mats Pettersson hade planerat en bok på maximalt 300 sidor men ett antal sidor kom till för att få med så mycket som möjligt. Det är mer än vanskligt att i förväg bestämma antalet sidor och antalet bilder!
Handlarepågen från Verum har all ära att ta till sig för en storslagen och utförlig dokumentation.

Bygdelaget i Verum har varit delaktig vid framtagande i ”Årets bok i Verum”. Samtliga omtalade böcker finns i lager bland annat hos Ingvar Larsson.