Mormors brickband på museum - i en husvagn - i Vittsjö!

VITTSJÖ. Bevara brickbanden! är tanken bakom världens första museum tillägnat dessa textila, praktiska vägghängda brickbärare som hade sin storhetstid på 60- och 70talet. Det lilla museum håller hus i en husvagn utanför Vittsjö.

Brickband är både kvinno-, folkhems- och slöjdhistoria. Även kulturarv. Därför är museet placerat i Zickerman-land, alltså där Lilli Zickerman, som startade föreningen för Svensk Hemslöjd (idag Hemslöjden), bodde från fyllda 50 år.

Kvinnan bakom brickbandsmuseet, Malene Langborg, flyttade också till Vittsjö som 50åring. Mest är hon känd som vissångerska, men sedan hon var 16 år, har hon drömt om att göra något för textilkonsten. 'Brickband är små unika konstverk som berättar en historia - precis som visorna.' - 'Museer är andhål i en stressad tid; jag vill att folk ska sätta sig i museihusvagnen med en kopp kaffe och njuta, titta på små korsstygn och komma ner i varv. Jag vill ge människor glädje och en bra upplevelse.’Kulturförvaltningen i Hässleholm stödjer museets start med ett litet projektbidrag.

ÖPPNAR HELGEN 9-10 JUNI !
Lördag kl 14-16, söndag kl 12-16.
Entré: 50 kr inkl kaffe/småkaka. Gratis inträde för barn.

Adress: Truedatorp 4041 A, 282 68 Vittsjö.
www.BrickbandMuseum.se
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel 0723300465

 

Top