Jordgubbsfestival!

Skriv ut

Så här i festivalernas tid blev mannen i mitt liv och jag inbjudna på en jordgubbsfestival! En ny upplevelse både till sinne och smak.

Så här gick det till och ni får gärna ta efter. Vid det dukade bordet, med plats för fyra, stod framför oss en assiett med kniv och gaffel och en servett mitt på tallriken. Vi kunde se, att det fanns något under servetten, och när den lades i knät uppenbarade sig en stor röd jordgubbe. Den skulle ätas med kniv och gaffel! En liten bit i taget av jordgubben fick sedan rulla runt på tungan som om det var det finaste vin vi provsmakade. Först en sort och sedan en annan. Vi smackade och jämförde smaken och tog ytterligare några.

Så togs assietterna bort och fram kom djupa tallrikar som fylldes med jordgubbar. Tillbehör var mjölk och grädde, socker och jordgubbssylt. Det sistnämnda låter konstigt, men det var en smakupplevelse som vi hädanefter ska lägga oss till med. Nykokt jordgubbssaft drack vi till. Efter det vankades smoothie på jordgubbar och sedan var vi proppmätta.

Nu var det dags att inspektera jordgubbslanden, och de bådade både fler och rikliga skördar. Till kaffet fick vi sockerkaka och på den lades jordgubbssylt och grädde till en härlig jordgubbsbakelse. Det gick bra att göra sig en dubbel sådan också.

Den gemytliga samvaron gjorde att tiden bara rann iväg med en väldig fart. Färdkost på hemvägen blev en kartong nyplockade jordgubbar som vi njöt av dagen efter. Här fick vi både förrätt, huvudrätt, efterrätt och kaffe med dopp av en gudabenådad stenfrukt – jordgubben.