Gustav Fridolin tog upp klimatet samt psykisk ohälsa hos barn och unga vid sitt tal på Vittsjödagen

 

VITTSJÖ. Gustav Fridolins traditionella sommartal i Vittsjös, för sjunde gången, lockade även riksmedier.

Fridolin pratade om klimatet och psykisk ohälsa hos barn och unga Han presenterade Miljöpartiets krav på förbud mot att mikroplaster tillsätts i produkter. Han sade också att vi måste ”plastbanta”, minska användningen av plast. – Vid år 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven, konstaterade han. För klimatet gäller det att antingen ”Fly eller Fightas” och vi måste Fightas. Fridolin menade att Sverige är ett föregångsland och har världens mest ambitiösa klimatpolitik. Detta innebär att Sverige har en stor roll inom åtgärder för klimatet i världen, menade Gustav Fridolin.

Fridolin tog även kort upp att Sverige behöver bättre och mer omfattande kollektivtrafik.

Miljöpartiet vill satsa 1,5 miljarder per år för att minska den psykiska ohälsan hos barn och unga, sade språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin under sitt sommartal.

Den psykiska ohälsan hotar unga människors utbildning och leder till livslånga hälsorisker. För att komma till rätta med problemen presenterar partiet ett program med tolv punkter.
Det handlar bland annat om köfri ungdomsvård till psykiatrin, om åtgärder för att motverka mobbning, om att utbilda fler psykologer och att stärka kompetensen på landets vårdcentraler vad gäller psykiska problem.

Programmet berör även betygssystemet, där MP anser att lärarna ska få större möjligheter att väga samman en elevs hela prestation när ett betyg sätts.

Fridolin sade även att två punkter i MP program berör sex och samlevnad. Att känna sig trygg i sin kropp och sexualitet, att inte utsättas för homofobi, är avgörande för ungas ohälsa. Den andra handlar om krafttag mot porr och sexism. – När elever får digitala verktyg som de kan använda själva, är det självklart att skolan ska använda sig av "porrfilter" för att kunna garantera en trygg miljö också på nätet.

Fridolin menade även att antalet sjukskrivningar på grund av stress ökar idag. MP vill ge möjligheten att byta löneökning mot kortare arbetstid sade Gustav Fridolin.

 

Top