Plöjd åkerteg blev sprudlande täppa

Skriv ut

VITTSJÖ. Även en lantgård kan ha en egen trädgårdstäppa nära intill maskinhall och större djurstall. Så var det härom kvällen hos Lena och Jerry i Gundrastorp. Det var LRF och Hushållningsgillet i Vittsjö som inbjöd till denna trädgårdsträff. Informationen om växtligheten sköttes av kvinnor.

Lena Svensson berättar i blomsterhavet.

En del av en åkerteg hade blivit ett rikligt blomsterland. De nära 50 besökarna delades upp i två grupper för att höra informationen om alla de arter som fanns i odlingen. Tyvärr bildades ett par mindre grupper som tydligen diskuterade världsproblemen. Heder år Jerry Olsson som i en paus hänvisade de pratglada till skogligt område så de intresserade kunde lyssna till saklig information. 
Lena Svensson informerade en grupp inom sitt odlingsområde. Malin Andersson informerade den andra del av trädgården som var hennes skötebarn. En rikhaltig sortering av växtlighet fanns i täppan. Där fanns minimajs och Polkabetor för att nämna några av den rikliga variationen. Speciell aktsamhet skulle ske mot närmande av Mariatistel!

Malin Andersson visar resultatet från välskött odling.

Varje år plöjs täppan och då kan plogtiltorna användas i sin helhet för plantering. Dessutom skiftas de skilda växterna minst vart tredje år, precis som i äldre åkerbruk. Där fanns flera arter av pumpor varav några var att föredra till marmelad i ställt för annan tillagning. Trots noggranna förberedelse hade kålmask gjort sitt inträde i odlingen. Frön från ett trevligt blomster från Sofiero hade av någon anledning hamnat i täppan! Detta års väderlek anses ypperlig att samla frö till kommande skördar. Efter vandringarna blev det samling vid matbordet med matnyttiga ingredienser från egna odlingen serverades i muffinsformar tillsammans med bra kryddad anrättning med riven gurka samt violett potatis. Delikat tillagning från vad odlingen hemmavid ger.

Camilla Ivansson visar blomsterbukett framställd med omsorg.

Sen var det tillfälle för floristen Camilla Ivansson att visa hur olika blomsterdekoration kan monteras. Väl synligt visades monteringen av gröna växter tillsammans med blomster kan bli en en snygg inramning vid kalas eller på matbordet. Med rätt montering blev det slutligen vackra och tilltalande buketter. Grundförutsättning för hållbar dekoration i oasis är snittskurna stjälkar.