Min ICA- Nära butik i Vittsjö

Skriv ut

VITTSJÖ. O vilken härlig kaffedoft som möter mig idag när jag ska handla veckans erbjudanden, mm inte var dag som byns affär har smakerbjudande på olika varor. Idag serveras det kaffe med dopp och även med andra materbjudande som kan komma väl till pass.

Kaffet smakade riktigt bra och andra varor slank ner i varukorgen. Idag kan du dricka kaffe inne i butiken men andra dagar finns det en plats för fikasugna ute i förbutiken. Där finns även en spelhörna, post och apoteksvaror. Där kan man sitta och njuta av sitt kaffe. Och då kom jag att tänka på visst sjutton så skulle det väl passa bra med en liten pratstund med en av cheferna på Ica Nära butiken och chefen finns ju på plats idag som vanligt.

Lite historia först kanske, för 50 år sedan var det ju Br Larsson som hade affären med både livsmedel, husgeråd, kläder och skor. Affären låg nästan på samma plats och som jag minns det var det trappsteg upp och inne i affären. På den tiden parkerade man sin barnvagn vid affärs väggen ute på trottoaren. Då kunde man det och det var då det, nu är det andra bullar och tur är det. Därefter har ett antal olika ICA handlare avlöst varandra eftersom åren har gått.

Jag pratar med Camilla Frank som är en av dom som arbetat i butiken längst. Hon började först att sommarjobba lite grann 1972. Efter avslutad skola så återkom hon som ordinarie och är anställd sen 1979 som butiksbiträde och som hon säger till mig så har åren rullat på.
Det är helt otroligt att jag är kvar, men hon avslutar med att säga, varför ska man byta arbetsplats när man trivs och det har jag gjort i alla år. Hon berättar för mig att det finns fler som har varit i butiken i många år, då inflikar jag oj vad roligt då blir det snart en guldklocka för henne för lång och trogen tjänst. En trogen skara av medarbetare är ju en basic för att driva en butik idag.

Men nu ska jag prata lite med en av ägarna Johanna Ström och höra om hon har tid att svara på några frågor, fastän telefonen går varm. Det har hon och hon lämnar över telefonen till en annan anställd. Johanna svarar på mina frågor om tid, varför, positivt/negativt med arbetet, intresse och fritid.


Johanna berättar för mig att när hon kom in i det här projektet för ett antal år sen och i familjen så kunde hon tycka att det alltid snackades om jobbet, kunde de aldrig prata om nåt annat. Idag när hon har en del av facit i hand så skrattar hon lite och säger att nu är det en ”normal middagsprat” även hemma i hennes egen familj. Hon är ju gift med Henrik sen många år tebaka och han var ju med på affärståget sen han själv var barn, invand sen modersmjölken. Vidare så berättar Johanna att de är egna affärshandlare. Hon utvecklar det med att säga de gör sina egna inköp, styr o ställer, val av varor och av vilka vi ska upphandla med, de bestämmer vi själva. Men att de har Ica som hjälper till med kampanjer och dyligt, bra att kunna vända sig till dom om de stöter på problem.

Nästa fråga, vem gör vad? Då berättar Johanna att Henrik har hand om ekonomin, kampanjer, struktur medan hon har hand om allt annat som personalen, arbetsschema, varubeställning. Hon anser att hon och Henrik kompletterar varandra bra.
Sammanfattning så kan jag skriva att hon tycker att här finns det alltid nåt att göra på kontoret men även ute i butiken, att ha en bra kundkontakt, möter trevliga människor varje dag är ju positivt. Kundunderlaget är stabilt och det är ju bra men vi arbetar ju alltid för att förbättra oss. Hon anser också att hennes personal gör ett bra arbete för utan dom ingen ICA-nära butik i Vittsjö. De negativa är ju kanske att man aldrig kan stänga av helt, man tar arbetet med sig hem. Idag så heter det ju alltid uppkopplad mer eller mindre.

Framtiden då? Vi har bytt vissa diskar inne i butiken, nya kundvagnar och lite andra ting, men vi ska ändra lite på fasaden på huset. Resten av det planerade som vi ska göra är ju på planeringsstadiet så de kan hon inte lyftas fram ännu.

Jag tackar för att hon har tatt sig tid för att svara på mina frågor och önskar henne en fortsatt trevlig dag. Måste ju fråga om ett foto på henne också, ok.
O jag tänker vilken tur att jag handlar de mesta av de jag behöver i min ICA-Nära butik på ”himmaplan” i Vittsjö, så att den inte försvinner när de stora drakarna kommer närmare.