Hängbok

Hängbok (fagus sylvatica var .pendula) En av de parkmässigt värdefullaste varianterna av vanlig BOK (fagus sylvatica) är hängboken. Dit hör kyrkboken i Hindås. Hängbokarna kännetecknas av starkt nerböjda , hängande grenar och långa hängande skott. När de nedersta grenarna sträckt ut sig så långt att de når marken, är de rotslående och en ny generation kan bildas. Så kan det hålla på och trädet blir vidare och vidare.

Gamla hängbokar kan i vårt land bli uppåt 20 meter höga och mycket breda med en tät krona. Den arkitektoniska verkan som en ensamväxande gammal hängbok visar är magnifik. Som en festskrud bygger de draperade grenarna det högresta trädet.

Den första typen hängbok upptäcktes i början av 1800-talet. Detta var i Frankrike och har sedan spridits till flera av Västeuropas större parker Kyrkan i Hindås byggdes 1912 och året efteråt inköptes kyrkboken hos Trädgårdsföreningen i Göteborg. Den är nu bortåt tre meter i stamomkrets och kronans omkrets är över 80 meter och höjden 15 meter.

Hängboken är populär som klätterträd i parker och på skolgårdar.

Top