Nostalgi- tema hos SPF i Vittsjö

VITTSJÖ. November månad brukar vara grå och trist och då kan det passa bra med lite nostalgi. I fredags eftermiddags så var det dags för SPF pensionärerna i Vittsjö att blicka tillbaka i klädmodets resa från 1900 talets början och framåt. 
Men först så hälsade Kerstin Thånell oss alla hjärtligt välkomna och berättade lite om som var på agendan, lämnade sen över ordet till.

Kjell-Uno Ögren och Nils-Göran Lindkvist de två herrarna berättade om vad som händer i samorganisationen och i dess verksamhet. Idag var det den kylda maten som va på agendan och de olika hjälpmedel som finns när behovet har uppstått. Många är de hjälpmedel som finns. Maten fick verkligen en positiv feedback av de två, att den är hanterbar och den smakade jättebra och de smakade många olika. De tog också upp om problematiken med hörapparater/slingor men en hjälpmedelstekniker vid namn Bo Nilsson, Eslöv finns att tillgå om problem uppkommer. Även information om boendekostnader för de som är intresserade för nybyggnation och trygghetsboende lyftes fram. De gav relevanta svar på pensionärernas frågor om maten. Tack för den informationen och de fick en applåd för deras…. insats.

Nu så lämnar dagens moderator över ordet och mikrofonen till Liselotte Bengtsson, (damen till vänster) ägarinna av Nilsagårdens Nostalgi Museum, Skafta. Där hon sedan många år tillbaka inrett ett uthus med just gamla vackra kläder/möbler och mycket annat som hör till. Idag är hon och de andra medverkande klädda i tidsenliga finkläder från början av 1900 och framåt -50-60 talet.

Tre damer visar finkläder vackra i svarttyg som det var på den tiden, det frasade i kjolarna när de gick och med vita finbroderade förkläden som hör till.

Långa och ståtliga var dessa ”damer” även dom bar svart fast med strumpor på tre kvart, usch ylle kli. Men med små hattar på sne.

Vardagsklädsel för arbetande fruar och pigor var på den tiden lite annorlunda. Som synes både i färg och i form men också i tygkvalité, ett grövre som tålde mera, som den här ”pigan” visade med ljust förkläde och en ljus klut på huvudet.

Badmodet var mer påklätt än avklätt, mycket tyg bars med vackra broderier på, sytt för hand naturligtvis. Ofta med en liten nätt tunn mössa och ett skirt tygparasoll för skydd mot solen.

Herrarnas nattskjorta bars även på dagen som vanlig skjorta, enkelt och behändigt.

En söndagspromenad med uppslaget parasoll, iklädd vackert broderad blus och en midjekort jacka tillsammans med en randig blå kjol, perfekt för en ledig dag.

Damkläder från 1940-50. Chica och elegant mode som kommer åter. Härliga hattaskar som rymmer stort. Stråhatten var ju årets högsta sommarmode och den lilla pillerasken går ju heller inte av för hackor.

Ett stort tack till Liselott Bengtsson som berättade lite om kläderna som visades men också ett tack till dagens dragspelande man Bruno Johannesson, också han i tidsenliga kläder. Liselott passade på att göra lite reklam, att det blir julmarknad ute vid Gräddhyllan. Dagens mannekänger och Liselott blev avtackade med en blomma och en varm applåd.
O nu serveras det fika till alla och under tiden finns det möjlighet att köpa lotter.

Efter kaffet så berättade ordföranden i SPF Vittsjö Kerstin Thånell om en: inbjudan från V-Torup-Tyringe SPF, bostadsenkäten är sammanställd, Kerstin berättade lite kort om den. Hon gav också en eloge till ekonomiavdelningen i Hässleholms kommun för den snabba responsen av enkät och utskick men också om det snabba svarsbeskedet.

Avslutningsvis vill jag passa på och säga, ett verkligt trevlig inslag med denna klädesnostalgi och trevliga bordsgrannar men det fanns plats för många flera.

Tack för kaffet hoppas att vi ses snart igen för det är spännande saker på gång, både på dehära året men också på det nya året. Väl mött.

 

Top