Bjärnums Museum

BJÄRNUM. Några av bygdens hantverkare i gången tid. 

Ett par bjärnumsbor av den äldsta generationen ger nedan några minnesglimtar, som berör hantverkare i bygden, verksamma vid sekelskiftet och tidigare.

Olof Nilsson

Olof Nilsson, som är född i Magnarp 1881, började tidigt lära till snickare hos Anton Andersson i hembyn. Soffor och långsängar fick han vara med om att göra. 10-12 soffor och sängar lastades på en långvagn vid marknadsfärd till Hässleholm eller Kristianstad. Någon gång ställdes färden så långt som till Kivik.

Som en mer kvalificerad tillverkning räknades kortsängar, också kallade imperialsängar, vars framgavlar hade starkt rundade hörn, några stycken sådana gjordes och såldes till Kristianstad. Men 1902, då det blivit fabriker i Bjärnum, som erbjöd mindre slitsamt arbete än det rena hantverket, började han hos Bröderna Troedsson. Efter sex år där övergick han till att driva lantbruk och gjorde vintertid möbler på sin verkstad på beställning. Han började också tillverka vagnshjul, vilket i fortsättningen ledde till vagnmakeri.

Sedan 1945 är Olof Nilsson åter Bjärnumsbo, bosatt i sitt hus vid Vittsjövägen, mitt för Industriområdet. Från sina tidigaste år i Bjärnum minns Nilsson, att det ännu efter det de första fabrikerna kommit igång, fanns ett par verkstäder som drevs av hantverkare.

En av dem var Nils Larsson, inflyttad från Skepparslöv. Han tillverkade polerade möbler och hade sin verkstad i närheten av den plats, där nu (tidigare) Palms möbelaffär finns. Den andre, som hade en mindre verkstad, var Emil Sundgren, senare anställd os Findahl och Bjärnums Möbelfabriker.

I Magnarp fanns en hantverkare, Nils Larsson, född 1853, som sysslade med varjehanda snickeri och tillika var träskomakare. Lars Persson, också Magnarp, var träskomakare och jordbrukare och dog vid 73 års ålder.
Anders Rolf, som dog 1987, hade verkstad och gjorde soffor, långsängar och imperialsängar.

Kersten Kerstensson var född 1815 och dog 1908, bodde på Assatorpet i Verums by och var träskomakare. Han var morfar till Olof Nilsson, som berättat om ovannämnda hantverkare i Verum och Bjärnum.

Källa Boken: Från slöjd och hantverk till möbelfabriker i Göinge.

 

Top