Idag är det Saint Nicholas Day

Idag den 6:e december firas Saint Nicholas dag i många länder. I Sverige känner vi igen honom som Sankta Claus eller Jultomten.

Det påminner lite om vår svenska julafton. Redan den 5:e december som sägs vara Saint Nicholas födelsedag startar firandet. Under denna kväll kommer han och hans hjälpare förbi husen och lämnar paket. Numera är det framförallt en spännande och festlig tid för alla barn och man samlas därför ofta med familjen.

Ursprunget till Saint Nicholas och den tradition som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat. En version skriver att hans person är baserad på ett Turkiskt helgon. I Nederländerna refererar man till att Saint Nicholas kommer med ångbåt från Spanien.

Det är mer ovanligt att fira helgon i Sverige än i andra europeiska länder på grund av vår mer Lutheranska kulturhistoria. Exempel finns dock, som Lucia som snart kommer att firas hos oss.

Många av de uppgifter som finns om Nikolaus liv går inte att helt värdera historiskt, utan intar en något legendarisk karaktär, fastän hans existens anses styrkt.

Det berättas att Nikolaus som spädbarn avstod från att dia sin mor på onsdagar och fredagar samt att han föddes med en helgonlik personlighet som präglades av en vilja till avskildhet och tystnad.

Efter att han blivit prästvigd av sin släkting for han till Jerusalem för att där bli eremit, men återvände så småningom till sin hemstad där han blev ärkebiskop. Detta var strax före de svåra förföljelserna under början av 300-talet mot kristna, detta under kejsarna Diocletianus och Maximianus. Nikolaus själv lär ha fått erfara de svåra tiderna genom att en tid sitta i fängelse.

Framför allt blev Nikolaus känd för sin givmildhet och för att inte framhålla sig själv som givaren. När hans föräldrar dog skänkte han bort hela sitt arv till de fattiga. Det berättas att han räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitueras genom att tre nätter i rad kasta in en väska med guld till dem. Den berättelsen ligger till grund för dagens Sinterklaas, Santa Claus och jultomten. Nikolaus är också omtalad för att ha utfört mirakler under sin livstid. Mest omtalat är att han med sina böner sades hjälpa skepp i nöd. Det sades också att han under sin levnad kunde befinna sig på flera ställen samtidigt.

Efter sin död begravdes han först i Myra, men hans reliker fördes vid saracenernas maktövertagande till Bari i Italien. Troende menar att en helig olja kommer från dessa reliker, denna kallas Manna di San Nicola och sägs ha undergörande krafter. Hans kult var till en början koncentrerad till Grekland, men spreds senare till övriga Europa. Han är idag bland annat Greklands, Serbiens, Makedoniens och Rysslands skyddshelgon.

Idag vördas Saint Nicholas som helgon i Katolska kyrkan, Östortodoxa kyrkan och den Orientalisk-ortodoxa kyrkan.

Källa: Wikipedia

 

Top