Prärievagn och charabang kom med julsånger

Farstorp. Dropparna föll i Fredskog men snart var charabang samt prärievagn klara för avfärd. Sångarna lämnade den skyddande logen och tog plats i de täckta åkdonen. Det var tid för den årliga julhälsningen i trakten kring Fredskog med Kör- och ryttarförening som arrangör. På kuskbockarna fanns Bengt Gullbrandson, Fredskog samt inlånade tomteskäggige Lars Jarl från Röke.


Dragdjuren väntar på sina passagerare i Fredskog

I väntan på bättre väder innan embarkering skedde var logen en naturlig samlingsplats. Visst kom det bybefolkning men i sånggruppen deltog även tillresande från Klippan och andra orter. Det blev tämligen fullsatt på sittplatserna i de två åkdonen då det bereddes plats åt de 15 sångarna. Under färden via Rullebacken blev det slutträning på julvisorna. Under färden sågs de ollonätande vilddjurens framfart på gröna ytor.


Övriga trafikanter ute på landsbygden undrade nog vad detta är!

Föredömligt var både sångare dragdjuren försedda med reflekterade material. Den yngre Lucia spred ljus från den tända kronan. Ett par tomtenissar gav julstämning för kommande helgdagar. Dessutom var passagerarvagnarna försedda med fast rött sken bakåt. Det var av behovet i den regniga och disiga väderleken.


Glädje- och jultoner skingrade höstvädret.

På gårdsplan i Hörröd fanns Berit Andersson som välkomnade ensemblen med Anders Lennartsson som försångare och musiker. Tiden var nära förestående och därför inledde sångarna med sången om Sankta Lucia följd av Nu tändas tusen juleljus. Någon i skaran uppmanade till applåder efter framträdande. Det är ett sätt att få upp värmen inombords! Visst blev det applåder efter varje körsång.

Färden fortsatte med nya framträdande i Gammalstorp innan återresan skedde mot Fredskog.

Det är en lovvärt initiativ som tagits fram i Fredskog. Det engagerar närboende att tänka tillbaka till gamla tider med julsånger i ”varje stua”. Detta initiativ faller väl samman med ”Håll landsbygden levande”!

Top