Föreställningen ”Juke-box”, -blev en nostalgiresa till 50 o 60-talet

VITTSJÖ. Publiken bjöds på en resa i tiden och flera minnen väcktes. -Myntet singlades, stoppades in i myntinkastet, låtvalet gjordes och så gick mekaniken igång...

På fredagskvällen bjöd teaterföreningen ”Picknick-teater” i Medborgarhuset i Vittsjö. En lite rörd Anita Tidblad, ordförande och drivkraft i Bjärnum- Vittsjö teaterförening konstaterade att salen var helt fylld av förväntansfulla åhörare. -Otroligt, sa Anita!

Publiken fick tillsammans med Linda Byman och Hans-Åke Andersson från ”Femtinge Teater” i Sävsjö vara med om en underbar resa med ”Juke-boxen” genom tiden. Vi ledsagades under kvällen av Hans- Åke som berättade mycket om just ”Juke-boxens” historia samtidigt som Linda bjöd på fantastisk sång.

Tidsresan startade med att Linda sjöng ”I’m so lonely” följd av Elvis kända ”Allways om my mind”. Redan här satte Linda ”ribban högt”, -så bra hon sjunger.

Temat eller rättare tidsresan inleddes med att en ung dam sökte lyckan som barnflicka i USA. Det bar sig inte bättre än att hon hamnade hos själve Elvis.

Efter en tid blev hemlängtan för stor och hon återvände till Sverige o Småland. På sin födelsedag kom ett stort paket, som visade sig vara en Jukebox från Elvis. Linda fortsatte med ett antal Elvis-låtar.

Hans-Åke berättar att namnet Jukebox har tre betydelser; dansa, huller om buller och restaurang eller mindre ”sylta”.

Linda framför ännu en känd låt, ”Bring it on home to me” -en låt skriven av Sam Cooke 1962, som spreds över hela världen.

Hans-Åke berättar om Stockholm i början av 60-talet och flera små ”syltor”. Passande sjunger nu Linda ”Stand by me”, en gospelinspirerad sång skriven av bland annat Ben E King. Linda fortsätter med Monica Zetterlunds ” Som en gång i New York”. ” -När jag hör den hårda trumman, -med ens jag är i New York……..-Någonstans i stans ödslighet. -Kände jag en nervositet. -Här fanns allt det vackra jag vet. -Staden är musik”.

Linda fortsätter därefter med Siv Malmqvist ”Tunna skivor”. Linda växlade under framförandet språk mellan svenska, engelska och norska (Grynet Molvig). Därefter följde ännu en ”Sivan-låt” ”Slit o släng”, en låt som i original heter ”Lucky Lips” och som i original är skriven av Jerry Leiber.

Med Hans-Åkes hjälp åker vi vidare till en småländsk lanthandel, tiden är nu 1963. Signe o hennes man som äger lanthandeln har investerat i en Juke-box. Det bär sig inte bättre än att Signes Jukebox- magnet lockar inte mindre än Chubby Checker till lanthandeln.

Signe Lundgren uppmärksammas av Lennart Hyland som då har ”Hylands hörna” på TV. Signe blir inbjuden att medverka i en hörna och tycker i programmet att det inte var så märkvärdigt att kända personer besökte hennes lilla lanthandel i Småland.

Linda och Hans-Åke avslutar en dryg timmes underhållning med att framföra ”Let’s Twist Again”. -Nu kunde publiken inte sitta stilla, de flesta var uppe och twistade och rockade loss så det rök om det. Här glömdes härligt för stunden både ålder och krämpor.

Naturligtvis blev det extranummer efter denna härliga kväll. Linda och Hans-Åke bjöd som avslut på musik från James Brown.

Visst är det så att när Jukeboxen kom öppnade sig världen med den senaste musiken, idolerna kom oss närmare och du kunde med din önskeslant spela din favorit!

Föreställningen i Medborgarhuset i Vittsjö var varm, svängig och rivig och vi landade i otroliga möten, spännande livsöden, stjärnglans och såklart framfördes mycket av den bästa musiken från 50 & 60 talet. Vi fick lyssna till hits av Elvis, Connie Francis, Wanda Jackson, Siw Malmqvist, Monica Z och Chubby Checker med flera.

Det är bara att gratulera Bjärnum Vittsjö Teaterförening som än en gång lyckats skapa en trevlig kväll för hembygden.

 

Top