Orienteringskurs som lockar i vårsolen

Skriv ut

BJÄRNUM. Med en strålande vårsol och vitsippor som nyfiket tittade fram genom jorden välkomnade OK Torfinn nyfikna Bjärnums- och Vittsjöbor till introduktionskursen i orientering förra lördagen. Detta var andra tillfället i vår av totalt tre träningar nere i klubbstugan vid Möllerödssjön som sedan avslutas med en liten tävling i centrala Älmhult.

Första träningen bestod av genomgång av karttecken medan andra träningen hade ledstänger som fokus. Syftet med introduktionskursen är att erbjuda intresserade Bjärnums- och Vittsjöbor att prova på vår fantastiska sport.


En orienteringsbana på ca 1,5 km genomfördes av deltagarna på träningsdagen, med start och mål framför klubbstugan.

Förra lördagen genomförde OK Torfinn sin andra introduktionskursträning i orientering denna vår. Det var en klar och kylig morgon som snabbt övergick till en solvarm förmiddag lagom till att orienteringsmomenten skulle genomföras. Samtidigt lyste vitsipporna med sin färska närvaro genom löven.

Lördagens introduktionskurs inleddes klockan tio på förmiddagen med lite repetition om vilka olika karttecken som finns samt hur orienteraren kan ta sig fram mellan kontroller med hjälp av ledstänger på kartan. Därefter var det dags att gå ut i solen på en kortare orienteringsbana i mindre grupper. Alla deltagare klarade orienteringsbanan galant och väl tillbaka till klubbstugan fick deltagarna öva på något som kallas för PicHac.


Ett elektroniskt stämpelsystem används i orientering och ger en exakt tid på orienteringsbanan. För att öva på att stämpla utfördes PicHac.

Här sattes en mycket kort bana upp, med bara några meter mellan kontrollerna, och alla kontroller skulle stämplas så snabbt som möjligt. Nu för tiden används ett elektroniskt stämpelsystem, vilket gjorde att deltagarna kunde se exakt vad den totala tiden landade på och därefter gällde det att försöka slå sin egen tid. Eller andras tider.

Avslutningsvis serverades fika i form av frallor från kondis i Bjärnum och vid lunchtid begav sig alla hemåt, belåtet mätta och med något trötta ben.

Det tredje kurstillfället äger rum den 4:e maj klockan 10-12. Det går bra att dyka upp även utan att ha varit med på de tidigare tillfällena. Det kostar ingenting och ansvarige Karolina Persson hoppas på att få se ytterligare några nya ansiktenvid sista klubbstugeträningen.

Glad Påsk önskar OK Torfinn