Varm Nationaldag med tal, sång och musik

VITTSJÖ. De flesta som firade Nationaldag i Vittsjö sökte sig till skuggiga områden vid Gåsadammen. Oavsett placeringen hade som vanligt Micke och Juhani ordnat med så alla kunde höra budskapet från det gamla scengolvet. Besöksantalet var något färre än tidigare år men helt beroende på termometers skala som visade närmare +30°. Trots värmen var det stilla vind över Vittsjön där några småvågor visade vit kam! Konferencier var Eva Nilsson.

Fanborgen på väg till sina platser vid Gåsadammen.

Svenska Flaggans dag började firas i Vittsjö 1941. Sen var det uppehåll i 43 år med firandet innan högtiden började igen 1986. Denna gång på Skansen och efter hand flyttades firandet till Gåsadammsparken 1993. Svenska Flaggans dag bytte namn 1983 till Nationaldagen och är numera även helgdag.

Dagens firande 2019 började vid Marknadsplatsen där Kalkmanslaget från Ignaberga svarade för marschmusiken till Gåsadammen. Föreningsfanor samt Svenska fanor deltog i tåget. Efter historiskt inslag om den Svenska flaggan tog Kalkmanslaget plats på scenen med bl a Glädjespridaren och Svängpolska. I spellaget deltog förmågor från Vittsjö.

Kalkmanslaget gästade åter Vittsjö med trevliga melodier i repertoaren.

Bodil Ohlsson höll uppskattat högtidstal

Bodil Ohlsson med anknytning till Verum berättade först om sin uppväxt och familje-förhållanden i trakten. I talet framhöll hon människors lika värde oberoende av härkomst och hudfärg. Även om Sverige är närmast hjärtat så måste alla tänka i internationella termer. Tankeväckande ord var även: Vad kan jag göra för dig och vad kan du göra för mig. I sitt tal anknöt hon även till dagens högtid att alla skall leva ett meningsfullt leverne.

Även nästa artister, Siv och Sofia Larsson med anknytning till Verum (mor och dotter) inledde med att sjunga Dolda skyar. Efter följde gotländska ursprunget med Ut i vår hage samt avslutande psalmen En vänlig grönskas rika dräkt. Samtliga artister tackades för sin medverkan och mottog en ros samt presentkort.

Siv och Sofia Larsson underhöll med fina låtar.

Siv ackompanjerade på gitarr. Claes Ruderstam informerade om profilen Harry B Jönsson och hans livsgärning. En del av hans förmögenhet bildade Harry B Jönssons minnesfond som övergick till Vittsjöfonden.

Anita Tidblad erhöll gåva till teaterföreningen.

Claes delade ut ett stipendium på fem tusen kronor till Vittsjö Bjärnum teaterförening som för övrigt firar sin 50 åriga verksamhet nästa år. Mottagare av summan var Anita Tidblad. Föredömligt hade vätska placerats ut inom räckhåll för fanborgen.

Högtidsdagens andakt hölls av Stefan Dahlström som var tacksam för det Sverige ger. Vi måste värna om vårt älskade land och väl förvalta de gåvor som vi får. Högtidsdagen avslutades med Nationalsången. Besökarna tog sig till kaffebordet där alla bjöds på Nationaldagsfika.

 

Top