Musik i sommarkväll i Emmaljunga församlingshem

Skriv ut

EMMALJUNGA. Ett 25-tal åhörare fick på onsdagskvällen ”örongodis” från gitarristen Johan Nilsson, vaktmästare på Björstorpshemmet strax utanför Emmaljunga.

Johan Nilsson, bördig från Jämtland, har studerat musik i många år. Han spelar bland annat folkmusik och egna kompositioner på sina gitarrer, varav en var nylonsträngad och en stålsträngad. Ett vant öra hör säkert skillnad, men för de flesta var det ljuv musik från båda. Efter en vals och en bröllopspolonäs kom Kents ” Utan dina andetag”. Här hade Johan själv satt ihop låten med melodi, bas och harmoni som verkligen tog ”andan” av oss åhörare!

Mellan musiken berättade han om svensk folkmusik som oftast är en fiolbaserad muntlig tradition. Olle Lindvall, gitarrist och kompositör, är mannen som tagit fioltraditionen och omvandlat den till gitarr. Och visst finns folkmusiktakterna även plats i en gitarr. Med fart och fläkt spelas ”Det lyckliga trapphuset” och med lite fantasi kan man föreställa sig de dansande i denna slängpolska. Vi fick också prov på Johans egna kompositioner.

”Att förundras och bli hänförd är rena hälsokuren” började Carl-Olof Danielsson sin betraktelse. Kerstin Sturesson var kvällens kantor. Efter ytterligare gitarrmusik kom Leonard Cohens ”Halleluja”, suveränt tolkad av Johan. Här kom spontana nynnade från publiken.

Efter applåder, extranummer och blommor till den skicklige gitarristen bjöd Karin Blank, som vanligt, på kaffe, utsökta smörgåsar och kaka därtill.
Wow, vilken kväll!