Helgmålsbön i byrestugan

Emmaljunga. Årliga helgmålsbönen i hembygdsstugan började 1994 och har fortsatt sen dess. Däremot infördes helgmålsringning i Vittsjö kyrka 1902. Den första tiden var det helkyrklig helgmålsbön men har sedan övergått till lekmanaledd helgmålsbön, med eller utan klockklang!


Eva Nilsson var åter ledare för helgmålsbönen i byrestugan.

Under de senare åren har Eva Nilsson, född i Kraxeboda samt småländska Karin Persson med anknytning till Emmaljunga som var ledare för denna helgmålsbön. Så blev det även i år med lilla Nilla Persson som solist.


Nilla Persson deltog som solist med Sommarvisa.

Samlingen inleddes ”Gudomskällan som öppnade pärleporten”. Helgens tre kyrkliga bibeltexter lästes av Eva Nilsson. Sen lämnades ordet fritt angående textens innehåll. Det blev ett mildare husförhör med några synpunkter. Eva informerade angående uppkomsten av psalmen Blott en dag och denna psalm sjöngs unisont med Karin Persson som organist.


Karin Persson var solist och körledare.

Efter ytterligare textläsning lästes en dikt av Inez Palm. Det blev även några extra kommentarer angående vittsjöfödda Palm.


Svägerskorna Erna Olsson och Birgitta Bengtsson med kvällsfika.

Efter kvällsfika tog Karin ton både som solist och allsångsledare. Vid ett par tillfälle sjöng Nilla, bland annat Idas sommarvisa. Flera av besökarna fick undervisning samt provade på att spela på psalmodikon. Sammankomsten i den gamla byrestugan avslutades med I natt jag drömde.

Top