Ingmar Skogar inom djur- och naturliv

BJÄRNUM. Svensk vår etablerade sig i hörsalen i Bjärnum museum. Det var naturfotograf Ingmar Skogar som tog med besökarna till landet runt med växtlighet och djur. Det hade varit plats till flera besökare i den rymliga salen. De som inte kom missade mycket.


Ingmar Skogar höll hög klass med bilder och tal.

Fotograf är ett yrke som vissa gärna titulerar sig men jag är naturfotograf, sa Ingmar Skogar. Han visade sin verkliga klass som naturfotograf inom växt- och naturvärlden. Samtidigt berättade han om sina upplevelser i samband med exponeringen av bilderna. Naturen och djurlivet skiftar med årstiderna och nästan exakt datum kunde anges för flyttning till och från varmare länder. En del svanar har börjat övervintra i Sverige genom klimatpåverkan.

Ingmar visade sina proffsiga bilder från södra Skåne till nordligaste Lappland. Flera växter håller på att etablera sig allt längre norrut, även detta på grund av klimatets omställning samtidigt som nya arter anländer till Skåne. Det kan sålunda kallas vandringsled! Anledningen till färre antal svalor beror på minskad tillgång av insekter.

Redan nu har Ingmar påbörjat ett nytt program och materialet hämtas från norr till söder.

Top