Hembygdens Dag på Bjärnums Museum

BJÄRNUM. Årets upplaga av hembygdens dag bjöd på regn, tidigt på morgonen och alla höll andan på att vädrets makter skulle ändra sig och visst blev det lite bättre, till och med någon solstråle letade sig ner när dagen började. Utställarna var ca ett 20-tal som kom för att ställa ut och när man gick runt kunde man finna bl.a. smycken, böcker, kort, broderier, sydda väskor, träsniderier, smide och böcker och mycket mer.

Smycken

Bokvikningar

Dekorerade ljus

Blomsterstol

Skåne Lin var på plats för att man skulle kunna känna på att bereda lin och Släktforskarföreningen hjälpte en att hitta sina släktingar. Det kommer att anordnas en studiecirkel i Släktforskning för nybörjare och den som är intresserad kan ta kontakt med Lars-Erik Josefsson 0451-204 83

Snapphanebygdens Mykologiska förening (svampföreningen) fanns på plats med ett hundratal olika svampar som man kunde fråga om råd på om man var lite osäker på. 

Många tar tillfället i akt och kommer för att lära sig om olika svampar och vissa har med sig svamp som man kan klarhet i vad det är för något man har plockat.Årets svampkorg vägde 2,829 g. Vinnaren av korgen hade gissat på 2,835 g

Svampkorgen

En intressant svamp med en härlig färg var Svaveltickan, den växer på Ek träd, en av få trädsvampar som man kan ha som matsvamp, enligt de som har ätit den ska den smaka som kyckling.

Svavelticka

Där ute vid lantbruket kördes det med olika maskiner. Ånglokomobilen är pampig när den sätter igång att arbeta och lika så vedklyven och sågverket.

Traktorn

Ånglokomobilen

Sågverket

Vedklyv

När man gått runt och tittat på alla fina föremål som var till salu så kunde man sätta sig ner och fika på nygräddade våfflor och kaffe som serverades av de glada damerna i serveringstältet.

Fikastunden

Årets sista programpunkt blir ett föredrag av Jan Ole Engkvist, en mycket omtyckt föredragshållare med många intressanta program att lyssna på. Missa inte detta fina föredrag som blir den 06 oktober, kl. 14.00, inträde och kaffeservering. Varmt välkomna till Bjärnums Museum, ett av södra Sveriges största hembygdsmuseum.

 

Top