Husförhör i Hultatorp gamla skola

Skriv ut

VITTSJÖ. Nutidens mer moderna och lätta husförhör startade 1989 och har sen dess hållit på mer än 30 år. Härom kvällen var det åter förhör i Hultatorp gamla skola som uppfördes för mer än 90 år sen. Calle ”Präst” Adolfson var husförhörspräst och dessutom medverkade hembygdssångarna med flera sånger.


Populär och humoristisk husförhörspräst var Calle Adolfson

Då tomten till Hultatorp skola skänktes ingick i avtalet att skolan framöver skall vara öppen för religiösa samlingar och andra för bygden intressanta träffar i Hultatorp skola. Undervisningen vid skolan upphörde 1959 och sen var det syskonen Einar, Mimmi och Karin Nilsson som förvärvade skolan som blev bostad. För närvarande är det Erna Olsson som är ägare till den gamla skolan. Hon följer de gamla statuterna att hålla skolan öppen för religiösa sammankomster.

Husförhöret inleddes med unison psalm där besökarna i den fullsatta skolsalen stämde in. Endast en av de gamla skolbänkarna av göingskt träslag fanns kvar. I övrigt bereddes plats till alla. Sång/musikgruppen startade med Säg känner du det underbara namnet. Sen fortsatte underhållningen med slagdängan ”Maria”.


Sång/musikgruppen som underhöll vid husförhöret.

Calle Präst tog plats bakom den gamla katedern och med en tydligt gest tog Kerstin Sturesson plats bakom skolorgeln. Ingen klarade av vilken den mest kända psalmen var. Då kommenderade Calle Präst:

Stå upp! Sen spelades och sjöng julpsalmen Hosianna.

Själva husförhöret inramades av psalmen Än finns de en värld. Troligen med författarens godkännande hade Calle ändrat om ett par ord i psalmen. Utläggning och förhör skedde med varje vers där både Karl XII och ryska tsaren inflikades. Ingen av ”eleverna” klarade av att svara i vilken psalm ordet Olivträdet fanns. Nästan triumferande svarare Calle: ordet finns i psalmen ni nyligen sjöng. Med paus mellan varje vers i psalmen förmedlades frågor som besvarades ganska tillfredsställande.

Sång/musikgruppen fortsatte med bl a Räck mig din hand.


Dekorativt dukat bord med fikagäster.

Sen inbjöds till samling vid kaffeborden. Erna Olsson uppmärksammades då hon själv hade bakat allt tilltugg till kafferasten. Hon bjöd frikostigt på hela kaffekalaset men de slantar som samlades in går oavkortat till EFS mission. Calle delade ut ”mindre kluriga” frågor med den röda tråden invävd. Över lag var frågorna ganska lätta medan svaren var aningen svårare!


Erna Olsson var givmild värdinna vid husförhöret.

Nästa samling i den gamla skolan blir den 11 oktober med årliga missionsauktionen.

Calle överlämnade tackblomster till värdinnan och efter kort andakt avslutades förhöret med Bred dina vida vingar.