Östens Nostalgimack

MARKARYD. I den lilla byn Hannabad strax utanför Markaryd ligger Östen Samuelssons Nostalgimack. Östen har bott hela sitt liv i Hannabad och i det närmaste varit samlare hela tiden också.

Vi var ett gäng pensionerade lärare från Markaryd som gjorde ett besök här, och visst blev det ett kärt besök mellan en del lärare och deras forna elev. 
Kenneth Cederfelt var en av lärarna som kom ihåg att Östen i skolan fick praktisera på Ekamant (i Markaryd) och där blev han sedan kvar i nu 42 år, och arbetar fortfarande där. På sin fritid är Östen samlare av stora mått, på både stort och smått.

Men mestadels på sådant som rör bilar, bensin och mackar. Men han gillar allt som är färgglatt, så mycket härrör sin från 1950-talet och framåt.

Här är Östen i sitt esse framför glasdisken som hans mamma hade porslin i. Men det som mötte oss var det som fanns utanför!

En GULF-mack med en Wolkswagen framför.

CALTEX och KOPPARTRANS som också försvunnit. Det sistnämnda har visst blivit ett klädmärke. Med generositet och värme berättar Östen om varför han samlar, var sakerna har kommit ifrån och mycket mycket mera. Inte undra på att han blev ”Årets kulturpristagare 2013 i Markaryd, för här finns kultur i mängder att titta på.

Här följer ett antal bilder från besöket:

Visst kan man samla på oljefat!

Ett litet slimmat garage för en Ford Anglia. Så smalt att när den väl parkerats finns en dörr i garaget att gå ut igenom på sidan!

Trehjulingar upphängda över mopederna.

En röd Ford Anglia som Östen flög till Stockholm och hämtade och körde sedan ner till sin Nostalgimack.

”Luftkonditionering” genom framrutan tillhör väl inte det vanligaste?

En hel vägg full med filmaffischer från biografen Saga i Emmaljunga Folkets Hus.

Filmen ”Erotik” Kinde ses torsdagen den 10/10 (okänt år) klockan 7.30

Gammaldags varuautomat

Dammsugare i trappan

Termosar i en lång rad

Kan ni se vad detta är? Gamla ficklampor!

Hos damfrisörskan

Leksaker från förr och till nutid

 

Top