105 auktionen gav över 16 000 kronor till missionen

Skriv ut

VITTSJÖ. Gamla folkskolan i Hultatorp har varit i drift under 111 år och Hultatorp missionsauktion har haft försäljning under 105 år. Efter 52 år upphörde undervisningen i den gamla byskolan. Trots detta finns skolhuset kvar och de sporadiska sammankomsterna fortsätter där.

Här i den gamla skolan hölls den 105 missionsauktionen.

Senaste samlingen var i fredags då den 105 syförenings-missionsförsäljningen hölls i den gamla lärosalen. Årets intäkter blev 16 245 kronor!

Tomt till skolan skänktes med förbehållet att skolan skall vara tillgänglig för religiösa samlingar och för områdets aktiva föreningar. Flera ägarbyten till skolan har skett men det gamla förbehållet hålls vid liv. 

Nuvarande ägare till skolan är Erna Olsson och hon upplåter varje år skolan till främst religiösa samlingar. Gunhild Sehlin var lärare i skolan 1938- 1954. Under åren 1934- 1958 var skolan öppen som vallokal. Sen började centraliseringen.

Hultatorp syförening bildades 1915 och redan första året hölls två syföreningsauktioner med ”diverse varor”. Vid första auktionen blev intäkterna 62 kronor och 50 öre. Det blev för mycket varför det inte blev någon auktion året senare men sen tog det fart igen. Auktionsförrättare har varit många under årens lopp. Ivar Nilsson, Algustorp höll i klubban i många år och nu är det Lennart Arvidsson som varit förrättare i minst tio år. Så var det också i fredags.

Lennart Arvidsson är beredd att låta klubban falla!

Dessa missionsauktioner har inletts med kort andakt. Lennart Arvidsson jämförde Gamla testamentets under med dagens under och jämförde människans kropp som är utrustad med många under för att kroppen skall fungera. Andakten inramades av psalmsång. Nästa programpunkt var kvällsfika med hembakat bröd. Sen tog auktionen vid med Lennart Arvidsson som utropare.

Flink distributör av utbud var Britta Svensson.

Efter hand fylldes borden med artiklar till försäljning. Forna tiders textilier tillhörde den tiden men numera är det mest alldagliga varor som kommer i ropet. Flera besökare kom med korgar samt kassar vars innehåll skänktes till auktionen. Lennart Arvidsson klargjorde från början att en handuppräckning eller nick med huvudet betydde en tia eller tjuga som pålägg till budet. Den som reste sig upp debiterades omgående ett hundra kronor! Detta bud tillämpades ett par gånger,

Två unga jäntor, Edit och Inez har lyckats så att Olof Lunnergård gläntar på börsen.

Olika saftsmaker utbjöds liksom trädgårdsprodukter av skilda slag. Kvällens högsta pris klubbades för 250 kronor, en poncho samt tio stenugnsbakade brödkakor. Ett för kvällen tecknat konstverk med häst betingade ett pris på 120 kronor. Småländska ostkakor och andra delikatesser fanns till hågade köpare. Slutligen var det dragning på lotteri där högvinsten tillföll en känd lösare av korsord! Summan som kom in till missionen blev totalt 16 245 kronor

Några av besökarna vid missionsauktionen i Hultatorp.

Tack frambars till lokalupplåtare, köpare och gåvogivare samt kvällens besökare till den gamla skolan där en riktig gammaldags skolbänk fanns som sittplats. Kvällen avslutades med kort andakt.