Pepparkakor och julmusik då 25 julstugan öppnade

VITTSJÖ. Mona Svensson var upphovet till Julstugan i museet som etablerades 1995. Fortsättning har skett med denna aktivitet och i lördags var det 25 gången som denna stuga arrangerades. Pepparkaksbak, julsång/musik har följt med under alla åren, så även i år.


Husbandet som förebådade julhelgen med sång och musik

Den tända julgranen utanför entrén till den gamla skolan välkomnade in i värmen. Redan i skolans gamla kapprum började trängseln mellan besökarna. Där fanns Marianne som kavlade degen till det som skulle bli gräddade pepparkakor i kökets ugn.


Kanske en blivande bagare som studerar Mariannes bakning

Framför skolans ”svarta tavla” har museets husband sina platser i år. Det var Boel, hennes grebbor Malin och Marie samt Gunnar Olofsson som tonade fram julmelodier där Marie förkunnade orden till melodierna. I adventstid passade det utmärkt att husbandet inledde med ”Gå Sion din konung att möta”. I repertoaren fanns också visan om de tusen juleljusen som också tändes där hemma.


Här finns julblommor av stort sortiment.

Bland utbudet fanns konstverk från handarbete och där fanns kändisarna Kristina & Jonny som bland annat sålde Brantevikssill och naturmarmelad från råvaran morötter. Inför kommande ljusets högtid var det tillfälle att inhandla hemstöpta ljus med eller utan hållare och den som var intresserad av växter eller julgrupper hade möjlighet att komplettera. Julhälsningar via ”Postvärket!” fanns för inköp.


Kunden fick naturligtvis provsmaka innan köp avgjordes.

I lärarinnans numera moderniserade köksregion gräddades dagens pepparkakor och bryggdes litervis med kaffe. I lärarbostaden fanns kaffekopparna framdukade till besökarna som kom med sin assiett med hembakade kakor. Trängseln var tämligen påfallande i den gamla skolsalen dit även hemvändare hade sökt sig och nog blev det flera återseendets blickar som möttes.


Kommer du ihåg mig från ungdoms dagar?

Top