Farstorp hålls levande i Farstorpsbilder 6

Skriv ut

FARSTORP. Farstorp med omnejd hålls levande och ännu mer levande blir bygden när ”Farstorpsbilder 6”, släpps vid boksläppet i församlingshemmet på lördag 14 dec klockan 13-16. Här om dagen presenterade de tre högst ansvariga för bygdeboken, Bertil OBON Nilsson, Lars Lindberg och Staffan Andersson sitt senaste verk. Redan nu finns fina uppslag till nästa upplaga som planeras vid samma tid 2020?

Detta är senaste Farstorpsboken som säljs på lördag.

I skriften ”Farstorpsbilder 6” framgår bland annat att Farstorp haft ett eget inofficiellt Stadshus mitt i centrum. I övrigt blir det nerslag bland de 24 byarna och personliga minnen från boende i byarna. Farstorp lever kvar med egen bank, skola, idrottsplats, kyrka, församlingshem, föreläsningsförening och bygdegård. Detta sköter sig inte själv utan det finns idealister bakom som arbetar i det tysta. I det fall tvetydigheter skulle finnas finns alltid bygdens allkunniga, uppslagsverket Lennart Nilsson, Sparrarp, broder till Bertil.

De tre ansvariga redaktörerna f v Lars Lindberg, Staffan Andersson och Bertil Nilsson.

I ett avsnitt i den 168 sidor omfattande skriften berättas om kändisar i bygden. Staffan Andersson berättar om verksamheten i den aktiva byn där många bidrar till att hålla bygden levande. Två caféer har funnits som var livligt besökta. Där berättas om ynglingarna som lämnade bilen och stack till skogs då de upptäckte falska ”poliser”. Föga känt att SMHI har egen väderstation i Farstorp under namnet ”SMHI Bjärnum”. Där rapporterar Sven-Arne Nilsson sina dagliga rapporter till SMHI. En allsidig skrift skall innehålla något om allt och därför finnas ett antal vitsar ingjutna. En förklaring ges till bygdemålet ”Söjnaglötta”!

SMHI:s man i Tviggasjö Sven-Arne Nilsson.

Gårdfarihandlare Karl Anderson med häst och vagn var ofta en välsedd gäst med stort sortiment av de mesta bruksvaror i hemmen på landet. Naturligtvis ägnas en avdelning om bygdens sångfågel Sonja Stjernquist i Långaröd. Minnet av henne högtidlighålls varje år med friluftsgudstjänst vid Sonjas torp. De tre redaktörerna kan verkligen lyckönskas med sin dokumentation i Farstorpsbilder 6 som säljs på lördag i församlingshemmet kl 13-16.