Dyröpojkarnas fisk och skaldjur

MARKARYD. I maj blir det 28 år sedan fiskbilen kom till Markaryd. Lennart Holl, uppvuxen på Dyrö i närheten av Marstrand, kör från Göteborg 3 dagar i veckan för att serva Markarydsborna och folk från närliggande orter med färsk fisk och skaddjur, cirka 5000 mil om året blir det. För Lennart börjar dagen med en tidig väckning för att sedan åka ner till fiskauktionen i Göteborg och göra sina inköp. Sedan startar färden mot Markaryd för att i god tid före 9.30 öppna för försäljning.


Det är populärt att handla av Dyröpojkarna

Fiskbilen står utanför Markant i Markaryd varje tisdag, torsdag och fredag. Här hittar man alla möjliga godsaker, hel fisk av olika slag, många sorter av fiskfileer, färska skaldjur som räkor, krabba, kungskrabba, musslor och havskräftor med flera.


Lennart Holl poserar för fotografen

Mängder av olika heminlagda sillinläggningar, stekta strömmingsfileer, rökt och gravad lax, små rökta laxbitar i olika smaker, makrill... Populära är också de hemgjorda räksmörgåsarna, fiskburgare, hemgjord fisksoppa med mera, med mera.


Här syns Irene stå och hacka rödlök, Lennart tar betalt av mig

Har ni inte testat att handla fisk eller skaldjur här så har ni missat något, själv har jag varit trogen kund sedan snart 18 år. Om 3-5 veckor kan man förhoppningsvis börja köpa Skrei, skrei är lekmogen torsk som vandrat från Berings hav till Lofoten i norra Norge. Där krokfiskas den när den är i allra bästa kondition och med bäst smak. De senaste åren har jag brukat köpa en stor Skrei. då väger den, urtagen och utan huvud, mellan sju och nio kg. Då blir det fest på Skrei, naturligtvis kan vi inte äta upp allt på en gång så ett antal kilio hamnar i frysen. Nu har jag skrivit så jag blivit hungrig, tur att jag köpte både räkor och färsk gulfenad tonfisk!

Inget är så gott som riktigt färska och nykokta räkor

Top