Ny gångbro över Prästabäcken vid Bäckabro

Skriv ut

VITTSJÖ. Nu kan flanörer åter ta sig över Prästabäckens utlopp i Vittsjön. För drygt tio år sen snickrade Lions fram en gångbro över bäcken. Försköningsfonden bidrog med det ekonomiska. För en tid sen var det en vilsekommen bilist som skadade bron med sitt fordon.

Under den nya gångbron rinner Prästabäckens småvågiga mossvatten ut i Vittsjön.

Prästabäckens vattendjup är inte särdeles djupt men tillräckligt att vålla olycka. Under lång tid har det inte funnits någon avskärmning från kvarnhjulens rastplats till bäcken. Sen hände det i rask takt. På förmiddagen i onsdags kom en kranbil med den färdiga bron på flaket. Snart fanns bron på sin plats intill den gamla bron för allt tyngre och tätare trafik på väg 117.

Den nu stadiga bron med tryckimpregnerat virke har väl några år framför sig. Gångbrädorna är falsade för att minska risken för halka. Dessutom finns stadiga handledare båda sidor om bron. En viloplats blev skadad samtidigt med bron men förhoppningsvis kommer denna skada att elimineras. Nu kan besökande utan risk vandra över Prästabäcken för att ta en vilopaus andra sidan bäcken. Tämligen skyddade för insyn genom kraftig rododendronväxt.