KulturEvent med Bjärnums-författare i Hässleholm

HÄSSLEHOLM. ”När Hester möter Ester - Ett KulturEvent i litteraturens och historiens tecken!” 
-är namnet på det KulturEvent som genomförs torsdagen den 30 januari på biblioteket i Hässleholm. Programmet startar klockan 18.30 och beräknas hålla på i två timmar.

Författaren Örjan Olsson från Bjärnum, kommer att berätta kring böckerna Systrarna och Stenhuggaren, ur romansviten - Marias Mirakulösa Döttrar.

Historieforskaren Therese Möller, Malmö Universitet kommer berätta kring den historiska Ester, vilken hon har forskat kring på Masternivå, vid Malmö universitet.

Sten Ivarsson, Söderslättsgymnasium Trelleborg, kommer vara Moderator.

Det är fri entré och det bjuds på fika men man måste anmäla sitt fikaintresse till Patrik Vähäkuopus Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast måndagen 27 januari.

Böckerna handlar om Hester och hennes syster Jonna. Hester är en verklig historisk person (Ester) som levde i brytningstiden 1600- och 1700-talet, född år 1682- ingen vet när hon dog. Hon blev rikskändis, var typ den tidens Heliga Birgitta - fick syner, svälte sig i 10 år och till och med Karl XII besökte henne.

Historieforskaren Therese Möller kommer att berätta mer om ovan historiska fakta som är belagda i historiska källor från den tiden. Bland annat om verklighetens Hester, nämligen Ester Jönsdotter vilka böckerna bygger på.

En hel del av handlingen i böckerna är förlagda i Ystad och Klostret i Ystad, Brösarp och Norra Åby. Böckerna är uppbyggda på historiska fakta, fiction och spänning (mord).

 

Top