Säkrare seniorer

 VITTSJÖ. Ett tjugotal förväntansfulla åhörare kom till Linden för höra vad Nils Bertil Finn hade att förtälja i detta aktuella ämnet,


Förvantansfulla åhörare

Nils Bertil Finn från Civilförsvaret har vid ett tidigare tillfälle talat om det här med Kristider och krispaket som bör finnas i våra hem. Men som sagt denna gången var ämnet Säkrare Seniorer.


Nils Bertil Finn

Var sker då de flesta olyckorna ? Är det i trafiken , fallolyckor , drunkning , förgiftning , kvävning eller brand ? Statistik visar att fallolyckorna toppar listan följt av förgiftning , i trafiken , kvävning , drukning och brand. 75 000 pensionärer råkar varje år ut för någon form av fallolycka.

Under 2019 avled sju personer per dag i någon form av följdsjukdom efter ha råkat ut för en fallolycka. Personer över 65 år dominerar i den statistiken. De vanligaste fallolyckorna sker i hemmet eller i dess närhet såsom att man halkar på mattor klättrar på stolar eller stegar lösa sladdar på golvet halkar i dusch eller badkar halkar i trappa halkar utomhus Dessa olyckor kan förhindras om man till exempel har halkskydd under mattorna eller tar bort mattorna helt och hållet, be någon annan yngre person när det gäller att klättra på stolar eller stegar, fäst sladdarna ordentligt vid golvlisterna, halkskydd på trappstegen. Se till att det finns handtag i dusch /badkar samt halkmattor både i och utanför dessa.

Vid halt väglag – sätt på broddar på skorna eller stavar men glöm inte att ta av dom innan du du går in i en affär eller dylikt. Bäst är ju så klart om det finns en sittplats i närheten så att du i lugn och ro kan sitta ner och ta av respektive sätta på broddarna.

Om du behöver gå upp under natten, sitt kvar en stund innan du reser dig och går upp och försök att även ha en liten lampa tänd eller ha en ficklampa vid sängen som du tar med dig när du går upp, men glöm för all del inte att tända den eller att byta batterier. Nils Bertil visade en ficklampa modell större men den visade sig även innehålla radio som kunde drivas med batterier eller solceller och den hade röda varselljus i handtaget. Kan med fördel has med i bil och sättas på taket för att varna andra bilister.


Radio med flera funktioner

Hur gör du om det ringer på din dörr och du inte väntar dig något besök ? Finns det tittöga eller säkerhetskedja till din dörr ? Om så är fallet se till att använda dig av dessa. I ett tittöga av äldre modell kan man endast se den som står framför dörren men tittöga av senare modell kan ge synvinkel på 180 grader, då kan du även se om det står fler än en vid din dörr.

Om du får besök av någon som säger sig komma från hemtjänsten, sotaren , vaktmästaren och som du INTE blivit meddelad om –  ta då det säkra före det osäkra – släpp inte in någon du inte är helt säker på ska komma på besök.

Nils Bertil berättade om följande händelse: Det ringer på dörren , personen säger sig vara från hemtjänsten och att städning skall göras kl 10.00 istället för senare under dagen, personen i fråga öppnar och släpper in ”hemtjänsten”. Väl inne i bostaden får det visas var städgrejorna står och under tiden smiter en kumpan in och letar igenom bostaden på föremål och så är inbrottet ett faktum.

Nästa exempel: Det ringer på dörren, utanför står en person som säljer buketter med rosor och vill gärna att du köper till en rimlig peng, erbjuder samtidigt att hjälpa dig att ta fram en vas och sätta blommorna i vatten. Medan det slamras och vattnet rinner smiter kumpanen in och ännu ett inbrott är ett faktum. Vad lär vi oss då av detta : Släpp absolut inte in någon som du inte är bekant med. Finns det säkerhetskedja på dörren , använd denna , detsamma gäller för ett tittöga.

Vad kan du själv göra för att minimera rånrisken ? Ett par saker är bra att tänka på, inga plånböcker i bakfickan, lämna inte handväskan i kundvagn eller rullator, när du tar ut pengar från bankomat eller du ska betala med kort i affären, se till att ha fritt bakom dig så att inge kan kika över din axel och kolla vilken kod du slår in. Nils Bertil bad Ingrid komma fram och låtsas att bordet är en bankomat.


Ingrid säger till Nils Bertil att han står för nära


Ingrid kan nu ta ut sina pengar

Har du för vana att ha handväska med dig, häng den inte löst över axeln utan ha den trädd över huvudet så den hänger mer på ”framsidan” då har du bättre koll. Är ni ute och går två och två håll gärna varandra i armkrok och ha väskorna mellan er, då har ni säkrat upp er ett snäpp. Att tänka ”inte gör dom väl så mot oss äldre, någon form av hyfs finns det väl ändå”. Eller ” han/hon som var så trevlig och artig, inte såg han/hon ut som en tjuv eller rånare.”

Hur ser man att någon är ute i ogjort väder ? Hudfärg, nationalitet? Nä, just det, det går inte alls. Jag säger som min kära mor brukade säga; Skitstövlar finns i alla färger. Med dessa ord vill jag uppmana dig som läser detta: Tänk inte – det händer inte mig -  utan var rädd om dig ,se om ditt hus och lev väl.

Top