Orfeus i underjorden

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Teaterföreningen besöker lördagen den 2 maj Malmö Opera för att se ”ORFEUS I UNDERJORDEN”.

Orfeus i underjorden bygger på den grekiska myten om Orfeus som måste ner i dödsriket för att hämta hem sin älskade Eurydike.

I operetten driver Jacques Offenbach sanslöst med Glucks opera Orfeus och Eurydike. Gluck följer myten men låter operan sluta lyckligt med att paret återfår varandra, medan i operetten...

Med skarp ironi och bitande satir låter Offenbach Orfeus och Eurydike hata varandra och ha varsin affär. Eurydike vill skiljas medan Orfeus, som oroar sig för den allmän­na opinionen, försöker undvika skandal genom att spela på sin violin -musik som Eurydike avskyr. När Eurydike dör måste den ovillige Orfeus trots allt ner i under­jorden för att hämta henne. Vi får se hur det går med det! Men till skillnad från det sömniga Olympen är det fest och glam i Hades. Offenbachs vågade musik till festen i underjorden, kom att bli berömd som ”can-can-musik”.Offenbachs operetter, offenbachiaderna, var oerhört populära. De var fulla av ironi över tillståndet inom politiken och kulturvärlden och texterna skrevs om allteftersom. Man kan tänka sig att regissören Elisabeth Linton inte kan låta bli att följa Offenbachs tradi­tion och göra några blinkningar åt samtiden -där finns ju en del att hämta ur.

Flera kända skådespelare som Rickard Söderberg, Loa Falkman och Marianne Mörck medverkar. För mer info ring Anita 0451/23295 eller Christel 0734149152 Info finns även på föreningens hemsida, Klicka.

 

 

Top