Teaterföreningen firade 50 år med ambitiöst program

VITTSJÖ. Hundratalet personer fanns på lördagskvällen i Medborgarhuset för att fira teaterföreningen som fyllde 50 år.

I foajén möttes publiken av välljudande toner från ortens duktiga Bygdespelare. Vid framdukat bord serverades dryck och tilltugg inför det mingel som efter hand skapades.

På givet klockslag ringde ”klockan”. Föreningens ordförande Anita Tidblad välkomnade publiken och gav en kort tillbakablick över de gånga åren. Hon passade även på att tacka föreningens alla duktiga medhjälpare som gör och har gjort ett stort arbete.

Kvällens konferencier Anna-Maj Jensen ledde sedan publiken genom kvällens arrangemang.

Utanför utdelat programblad kom ”Drottning Silvia” alias suveräna Eva Klang in på scen. Så duktig hon är på att imitera vår drottning. Det blev både ris o ros från henne. Stort beröm till Vittsjös fantastiska damfotbollslag samtidigt som hon tyckte det var skönt att orten äntligen blivit av med ”Lenin”. Med tanke på grannlandets skidframgångar beklagade ”Drottningen” att vi lämnade Norge vid unionsupplösningen 1905, hon lovade att prata med Carl-Gustaf. ”Drottningen” avslutade med att berömma Anita Tidblad med styrelse för allt arbete de gör med teaterföreningen. Applåderna var stora och varma då Anna- Maj överlämnade en vacker blomsterbukett till Eva Klang.

Nästa punkt var ”Hanan Oriental Dance Group”. En grupp som inte många i publiken kände till tidigare.

Anna-Maj inledde med att berätta att gruppen bildades 2009 i Malmö av koreografen och dansaren Hanna Thorstensson. De är idag kända både nationellt och internationellt för sina både arabiska folkdanser och moderna orientaliska danser. Gruppen blev som enda icke-arabiska dansgrupp inbjuden av Jordaniens kulturministerium att delta i dans och kulturfestival och gjorde succé i flera av de arabiska stora TV-kanalerna. De senaste fem åren har gruppen även framträtt vid den stora dansfestivalen i Venedig. Enastående och nästan ofattbart är att gruppen 2014 blev inbjuden att representera Egypten vid den stora ”Dance Conference” i Shanghai, där deras framträdande och dans sågs av minst 22 miljoner via TV.
Nu fanns ofattbart ”Hanan Oriental Dance Group” på plats i teatersalen i ”lilla” Vittsjö för att glädja publik och på årsdagen hylla den 50-åriga teaterföreningen.
(red anm. Hur lyckas teaterföreningen locka dessa fantastiska dansare.)

Efter nästan en timmes färgsprakande dans och som Anna-Maj uttryckte det, det blev ju både ”örongodis o ögongodis”, tackades den fantastiska gruppen med stående applåder från en helt hänförd publik. Naturligtvis överlämnades minnesgåvor till de duktiga dansarna.

Programmet fortsatte med återigen en mycket minnesvärd upplevelse. Anna-Maj presenterade Fanny Pålsson, uppväxt i Vittsjö, numera bosatt och sångpedagog i Stockholm. Tillsammans med Arja Jantunen, musiklärare från Strömsnäsbruk, bjöds publiken på sagolik musik.

Det kom att handla om allt från Jazz och blues till även musik från musikaler och flera Carola-låtar. Under nästan en timme fängslade Fanny med sin fantastiska sångröst och Arja med sitt skickliga pianospel publiken med musik av mycket hög klass.

Vad verkade trivdes även Fanny och Arja på scenen med kontakten med sin uppskattande publik. För att nämna några av låtarna i det ambitiösa programmet fanns ”Let it be” och ”Yesterday”, av Beatles, eller Lynn Andersons underbara - ”Rose Garden”, så sagolikt vackert dessa kända melodier framfördes.
För att variera framträdandet hade duon även med ett antal klassiska så kallade ”pub-låtar”. Fanny avslutade med några av Monica Zetterlunds mest kända melodier. Vilken enorm känsla Fanny skapade i den kända melodin ”Sakta vi gå genom stan”.

En bättre hyllning till den 50-åriga teaterföreningen går nog inte att skapa. Fanny och Arja fick ta emot stående ovationer från den helt hänförda publiken.

Publiken bjöds därefter på landgång och tårta vid vackert dukade bord.

Magnus Aspegren VD Riksteatern tillsammans med Lina Ehn Öberg, ordförande för Riksteater Skåne.

Magnus Aspegren, VD för Riksteatern gratulerade den 50-åriga teaterföreningen och pekade i sitt tal på vikten av att värna om kulturen. Han berättade att han till sin stora glädje de senaste åren noterat ett ökat intresse bland ungdomar för just kultur. Magnus menade även att föreningar som just Vittsjö Bjärnums teaterförening, inte minst genom sina eldsjälar, verkligen bidrar till ett kulturellare samhälle.

Lina Ehn Öberg, ordförande för Riksteater Skåne berättade vid minglet att det finns 25 lokala teaterföreningar i Skåne. Politikerna borde vara mer ödmjuka inför kulturen, menade Lina. Ofta drabbas tyvärr barn och unga i form av nerläggningar av bland annat Fritidsgårdar. Precis så är det i Hässleholms Kommun, tyvärr.

Ulla Karström har tidigare under många år varit ordförande i föreningen. Hon gav en liten tillbakablick och tackade för alla fina minnen hon bär med sig genom Vittsjö Bjärnum teaterförening.

Solvei Rosén, ingår i föreningens styrelse. Hon berättade hur hon faktiskt av en slump för flera år sedan råkade börja prata teater med Anita Tidblad. Kan inte du komma med i styrelsen? Jo, det kan jag väl, svarade Anita. Så blev det och idag är sedan många år Anita förknippad med ordförandeskap och eldsjälen i föreningen.

Även om inte programmet för kvällen var slut passade Kjell-Uno Ögren på att framföra gästernas tack för en fantastisk kväll.

Efter den välsmakande landgången och trevligt småprat med bordsgrannar fortsatte programmet.

Med Anna-Maj Jensens inringning fanns snart alla på plats i teatersalen. Nu följer gruppen ”Tenore Amore” från Malmö med pjäsen ”Räkna de lyckliga stunderna blott”.
Pjäsen beskriver svensk krigs och mellankrigstid, 30 och 40-talen. Tre av de personer som var förknippade med denna tid, Ulla Billquist, Ernst Rolf och Edvard Persson gestaltades på scenen av skickliga skådespelare.

Säkert noterade publiken hur den tidigare kände profilen Ernst Rolf i pjäsen framtonades med ett mått av ”översitteri” från hans sida, en nyhet för mig. Rollen som Ernst Rolf gestaltades skickligt av Johan Palmqvist.

Suzanne Flink levde sig in i rollen som Ulla Billquist. Även hennes röst bland annat i den kända låten ”Min soldat”. Schlagern från 1940 som gjorde Ulla Billquist till en stor stjärna. Ja, Suzannes framförande var helt mästerligt, precis som den forna stjärnan.

Nils Olsson i rollen som Edvard Persson, den kände ”trygge” skåningen från denna tid, var helt ”klockren”. Inte bara stor likhet utan framför allt rösten var så lik. Nils framförde flera kända Edvard Persson- klassiker som om det vore den forna ”skånepågen” på scenen.

 

Top