Semester i Tallin, hösten 2019

Skriv ut

TALLIN. Tillsammans med några vänner åkte vi båt från Stockholm till Tallin. Bara båtresan genom Stockholms skärgård i bra väder är en upplevelse, fantastiskt är också att se dessa stora färjor kryssa mellan öar o skär och samtidigt möta andra lika stora färjor.

Efter en god natts sömn kom vi till Tallin på morgonen. Vi hade bokat hotellrum nära Tallins gamla stad. Det blev många härliga promenader under två dagar i en stad som har en historisk prägel. Där är en ringmur med sina torn, trånga gränder, kyrkor, gammalt apotek o trevliga kaféer o matställen.

Den danske kungen Valdemar Serj vann 1219 slaget om Tallin på Domberget och lät bygga vidare på Dombergets slott vars första byggnation är från 800 talet. Enligt sägnen föll det under striderna en fana med de Danska färgerna ner från skyn, vilket inspirerade danskarna i striden som dom vann. Fanan blev sen den danska flaggan Dannebrogen.

Historiskt o sevärt
Estland med Tallin och norra Lettland var svenskt från freden i Brömsebro 1645 till 1710 då Ryssland tog över herraväldet. Alexander NavSkij katedralen i Ryskortodox stil med sina 3 kupoler uppförd 1894 – 1900 är välbevarad och har inte vandaliserats under den senaste rysstiden.


Katarina passagen

Rådhustorget

Stadsmuren

Man kunde köpa brända mandlar

Här blev gatan till en trappa

På Rådhustorget var det gott om plats

Rådhusapoteket uppfördes under 1400 talet och är idag öppet som museum med viss försäljning. Rundturer till fots är lämpligt så får man uppleva gamla tider som kanske inte är så olik vår gamla tid.