Ludvig Johnson - konstnär och tidningstecknare i Hörlinge

Skriv ut

VERUM. Under min skoltid i Verum på 1950-talet anordnades årligen varje höst en ”friluftsdag” med fysisk aktivitet förlagd till en lövskogsbevuxen sommarstugetomt intill Helgeån i Hörlinge. Skoleleverna cyklade då till detta sommarställe som ägdes av konstnären och tidningstecknaren Ludvig Johnson (1901-1996) från Malmö. Belöningen för elevernas energiska lövräfsning var ett av artistens konstverk, vilket sedan utlottades. Den samlade förtjänsten på lotteriet nyttjades - som jag nu minns det – för att finansiera en årlig skolresa.

 Ludvig Johnson (1901-1996)

Denne konstnärs sommarhus låg nedströms Hästberga kraftverk och intill platsen där Osbyvägen passerar ån. (Den bro som förintades då dammen brast.) Ludvig blev förargad över den utbyggnad av kraftverket som var på gång vid mitten av 1950-talet och blev talesman för tolv berörda fastighetsägare som gick vidare med sina invändningar till vattenöverdomstolen.

Att detta var ett vanskligt projekt skulle långt senare besannas. I Skånes Natur 1956 redogjorde lektorn C-F Glimberg för några av komplikationerna. Han skriver: För närvarande pågår en strid om ett skönt stycke göingsk natur ganska långt uppe i Helgeådalen. Det började med att Andelsföreningen Brittedals Kraftverk u.p.a. 1945 ansökte om tillstånd att vid Hästberga cirka 4 km uppströms åns utflöde i Skeingesjön få uppföra en kraftstation och därvid få dämma upp vattnet till höjden 88,00 m samt få upprensa ån nedanför kraftstationen till Skeingesjöns vattenyta, som ligger på 76,50 m. ... Nu behandlas i vattendomstolen en ny framställning om att få utöka anläggningen i enlighet med den ursprungliga ansökningens mera omfattande alternativ. ... Författaren vände sig mot konsekvensen att den södra grenen av ån med Hörlinge och Hovgårdens gamla sågmöllor blir torrlagd och menar att möllorna tillsammans med ågrenen och de ålderdomliga stendammarna tillsammans bildar en enhet av oersättligt värde. Han avslutar sin uppsats med orden: Vi har råd att låta bli att mjölka ur våra vatten till sista droppen!

Etsning med motiv från Verum sign. Ludvig 1950

Akvarell med ”Hoddorna” i Malmö sign.Ludvig 1983

Wikpedia beskriver konstnärens karriär med dessa ord: Nils Ludvig Johnson, född 15 september 1901 i Arlöv, död 23 augusti 1996 i Skanör,[1] var en svensk konstnär och tecknare.Han var son till kopparslagaren Johan August Johnson och Ingrid Maria Andersson och från 1933 gift med Elsa Hanna Elisabeth Olsson. Johnson studerade vid Skånska målarskolan i Malmö, samt vid AcadémieColarossi i Paris och Italien 1938-1939 samt under studieresor till England. Separat ställde han ut på SDS-hallen i Malmö 1955 och han medverkade i Skånes konstförenings utställningar sedan 1933. Hans konst består av figurmotiv, gatuscener, stadspartier, landskap i akvarell och tusch. Han medarbetade i tidningen Arbetet som reportage och illustrationstecknare under signaturen Ludvig. Han utgav 1935 albumet Basker-Ville. Ludvig utförde en samling med nio akvareller i samband med Kristianstads 350-årsjubileum 1964.


 Kristianstad: Stora Torg med Trefaldighetskyrkan och Kronohuset