På utfärd en helt vanlig tisdag i juli

ALSEDA. För en tid sedan i Smålänningens Veckoblad fanns det tips om ett smultronställe i Småland, Levanders Lanthandel i Alseda. Dit ville vi färdas nån dag nu i sommar och så igår (14/7) blev det av. Efter ett par timmars bilfärd var vi så framme vid vårt mål för dagen.

Mycket finns kvar i den gamla lanthandeln och de föremål som är från den tid då handeln var i bruk, är i dag att betraktas som museiföremål. Se men inte röra. Även om jag själv inte växt upp med just en lanthandel i närheten så hade vi något snarlikt där jag bodde som barn. Just den känslan att få handla över disk, att se alla varorna på hyllorna, ja det var något speciellt över det hela.

Hos Levanders hängde det barnskor, tofflor, ”sillarör” och ljuskronor i taket och på hyllorna bakom disken fanns allehanda slag av burkar och förpackningar som så väl kändes igen. En plansch med dåtidens glassutbud. Kaggar med dricka, ett fantastiskt fint dockskåp med mycket välgjorda inventarier, fanns även att köpa. Nygamla bonader fanns det också att köpa, så även teer, sylt, marmelader, saft, tvål, rengörningsmedel och lite annat smått och gott.

 

I Smålänningens artikel skrevs det även om de goda bakverken som serverades, bland annat farmor Violas kringlor som görs efter ett hemligt recept.

Så klart att vi skulle smaka på dessa delikatesser så vi slog på stort, det blev inte 7 sorter till kaffet men väl fem och allt smakade bara så gott, smälte, som smör i solsken i munnen där vi satt utomhus och bara njöt. Kaffet, ja det gick inte av för hackor det heller.

Lite smått och gott köptes med hem.

Tänk så många sådana här tablettaskar man köpt under årens lopp, framför allt när det var dags att gå på någon matiné och även senare i livet när man fick komma in på bion när viss åldersgräns passerat.

Fler bilder:

Dockskåp

Drickaback

Glassplansch

Kaggar med dricka

Nygamla bonader

Småting till dockskåp

 

Top