Anders Bystedt förutspår årets Damallsvenska fotboll

VITTSJÖ. Jag har blivit ombedd att skriva hur jag tror att Damallsvenskan slutar. Det är ingen enkel uppgift men jag ska göra ett försök.

Anders Bystedt

Detta år är annorlunda än tidigare år. Damallsvenskan präglas av korsbandsskador och av Covid-19 restriktioner. Vittsjö GIK som knep en tredje plats i fjol är hårt drabbade av skador på flera nyckelspelare. Även andra klubbar är drabbade av skador på viktiga spelare.

 

Stor guldfavorit får FC Rosengård räknas till. Ett lag som kan mönstra två elvor med meriterade spelare. 
Här finns världsspelare som Caroline Seger, Anna Anvegård, Jelena Cankovic. Laget har förstärkt klokt under sommaren och breddat backlinjen med Ali Riley och Katrine Veje som egentligen är mittfältare men kan precis som Sofie Svava spela i backlinjen.

Laget som hamnar på andra plats blir det enda lag som i år kan snuva FC Rosengård på SM-guldet nämligen Kopparbergs Göteborg FC. Laget som tränas av en av 1980-talets stora spelare i IFK Göteborg, Mats Gren. Laget har flera intressanta spelare och nyförvärv. Stina Blackstenius som kommer från Linköpings FC, där även Filippa Angeldal är hämtad. De tyngsta tappen är mittbacken Taylor Lech och mamma lediga Elin Rubensson.

Tredjeplatsen går i år till Kristianstads DFF. Trots att prestige värvningen Elsie Kellond-Knight drog av korsbandet och viktiga backen Mia Carlsson bröt foten så tror jag att man kan räkna med att hamna på en tredjeplats. Laget har en bra organisation och tränaren Elisabeth Gunnarsdottir som vet vad hon vill och mycket populär bland spelarna. Svava Ros Gudmundsdottir och nyförvärvet Therese Sessy Åsland från LSK Kvinner är två spelare som kompletterar varandra bra. Målvaktsfrågan som uppstod när Moa Olsson blev korsbandsskadad har man löst bra genom inlånade Melina Loeck från tyska storklubben Wolfsburg.

Linköpings FC får fjärde platsen i år. Laget inledde Damallsvenskan på bästa tänkbara sett sedan kom en svacka till följd av skador. Man valde då tidigt att bredda truppen med danska talangen Sofie Bredgaard. Tappet av Stina Blackstenius känns bly tungt. Framför allt eftersom man tappar massor av offensiv tyngd. Frågan är om värvningarna av de båda nigerianska VM-spelarna Chinaza Uchendu och Uchenna Kanu täcker förlusten av Blackstenius. En annan bra nigeriansk spelare som man värvat är Ebere Orji från nykomlingen Umeå IK. Dessutom har målvakten Cajsa Andersson återvänt från Piteå. Mimmi Larsson till FC Rosengård är ett annat stort och tungt tapp.

Femteplatsen går i år till Piteå IF DFF. Klubbens mest kännbara förluster är Ronja Aronsson till Linköping och June Pedersen till Hammarby. Viktiga Faith Ikidi och Julia Karlenäs skrev tidigt på nytt kontrakt. Tyngsta nyförvärvet är Madelen Janogy som man hämtade hem från tyska storklubben Wolfsburg.

Sjätteplatsen tar Umeå IK. När säsongen började hade jag valt att placera Umeå sist tillsammans med Växjö. Det gör jag inte nu. Laget har fått igång sitt spel och har flera meriterade nyförvärv. Lisa Dahlqvist har tagit på sig rollen som ledargestalt en roll som hon ifjol hade i Eskilstuna. Forwarden Therese Simonsson som ifjol öste in mål för AIK i Elitettan har börjat hitta målet för Umeå. Tyngsta tappet är nigerianskan Ebere Orji till Linköping. Under sommaren har man valt att inte göra några nyförvärv. Istället har man flyttat upp intressanta forwarden Monica Jusu Bah.

Vittsjö kommer att bli sjua eller sexa i år. Laget har flera nyckelspelare på skadelistan.

Tvingades därför bredda truppen med fyra spelare under sommaren. Flera av sommar nyförvärven är spännande spelare.

Emily Gielnik Tove Almqvist

De mest intressanta spelarna är klassforwarden Emily Gielnik som kommer från tyska Bayern München och OS-medaljören Rebecca Quinn. Tyske målvakten Anke Preuss från storklubben Liverpool är en bra och intressant målvakt. Tyngsta förlusten är korsbandsskadan på Tove Almqvist den känns bly tung. Förutom sommar värvningarna är värvningen av Ebba Wieder från Rosengård riktigt bra gjord. Det visar att klubben har en fingertoppskänsla av att kunna ta fram spännande och intressanta nyförvärv. Hade laget varit helt skadefritt hade jag placerat dem på en tredje eller fjärde plats.

På åttonde plats tror jag Eskilstuna United hamnar. Klubben förlängde med viktiga forwarden Loreta Kullashi redan under fjolårssäsongen. Under sommaren värvade man in backen och det tidigare Englandsproffset Amanda Nildén från Brighton och i våras kom Anna Oskarsson från Linköping. På minuskontot finns två ledargestalter Petra Johansson som valde Linköping och Lisa Dahlqvist som gick till Umeå IK.

Niondeplatsen kommer Djurgården att hamna på. Laget lyckades få bredd på sin trupp inför seriestarten. Laget har valt att plocka in flera utländska spelare. Det gör att laget blir svårbedömt. Nyzeeländska landslagsforwarden Hannah Wilkinson känns som ett spännande nyförvärv. Tyngsta tappen är mamma lediga Mia Jalkerud, Ogonna Chukwudi som gick till CSK Moskva och Hanna Folkesson som valde lokalkonkurrenten Hammarby i Elitettan.

KIF Örebro slutar tia. Laget ser sämre ut i år än vad det gjorde i fjol. Man har tappat flera viktiga spelare. Emma Kullberg Göteborg, Jenna Hellstrom och Heather Williams Vittsjö blir inte lätta att ersätta. Kanadensiska Lindsey Agnew är ett intressant lån och hon borde kunna öka kvaliteten i KIF Örebros kantspel.

Växjö DFF får elfteplatsen och får spela i elitettan nästa år. Laget har tappat alldeles för många viktiga spelare: Anna Anvegård Rosengård, Jelena Cankovic Rosengård, Ritah Kivumbi Mallbacken och Adelisa Grabus AIK.

Nykomlingen IK Uppsala känns mer som ett Elitettan lag. Laget gick helt enkelt upp i Damallsvenskan ett år för tidigt. Värvningen av målvakten Emma Holmgren från Linköping var viktig.

Vid pennan Anders Bystedt

 

Top