Ostronets dag i morgon lördag

Äter du ostron? De flesta ruskar nog på huvudet och säger att det gör dom inte, andra säger att naturligtvis äter jag denna havets läckerhet! I morgon den 5 september infaller ostronets dag, Ostronakademien införde ostronets dag 2004 och sedan dess firas den i Grebbestad men även runt om i landet.


Detta kan man kalla en ostronbricka

De svenska ostronen ska vara av en mycket hög kvalitet men annars är Frankrike mest känt för sina ostron. De finns i många olika arter och storlekar och alla har sin speciella smak. Det vanligaste sättet att avnjuta ett ostron är naturellt, det vill säga nyöppnat och levande. Om man vill kan man pressa på lite citron eller droppa på lite vinäger, gärna med lite finhackad chili. Den rätta drycken till ostron är givetvis champagne.


Min fru Anne njuter av ostron på en fransk julmarknad i Bologna, Italien. Givetvis serverades det riktig champagne till ostronen.

Den största svårigheten med ostron, frånsett den psykologiska tröskeln, är att kunna öppna dem. En smal och tunn ostronkniv är nästan ett måste. Min första ostronkniv var alldeles för stor och klumpig så då tog det evigheter att ta sig in i skalet och öppna det. Har ni inte smakat ostron tidigare så gör det, det är faktiskt riktigt gott, festligt är det också.


Ett snällt sätt att testa ostron på är att äta dem gratinerade men man får givetvis inte samma havskänsla som av ett färskt och nyöppnat

Jag pratade med fiskhandlaren i Markaryd idag, han rekommenderar att man väntar några veckor att köpa dem, det är lite för varmt i vattnet ännu så kvaliteten är bäst under senhösten och vintern. Smaklig spis!

Top