Bengtssons Trio har varit glädjespridare i 100 år

VITTSJÖ. – Vi är spelberoende, sa Malin Bengtsson och representerade då ”Bengtssons Trio”. Denna trio består av mamma Boel samt döttrarna Malin och Marie som i dagsläget har sammanlagt spelat som glädjespridare under nära 100 år! Sen år 2006 har denna trio haft ansvaret för den stora Spelmansstämman i Vittsjö. Tyvärr blev den inställd i år på grund av pandemin fast hela programmet var i god tid spikat! Denna musikaliska trio började ta toner redan under skoltiden.

Bengtssons Trio 2020.

Boel är född och uppvuxen i Skånes Fagerhult och började få dragspelslektioner under ledning av Erik Henrixon då hon var 7 år! Då lärde hon sig spela efter noter men nu är det endast i enstaka fall som det ljuder efter noter. Med tiden flyttade hon och maken Mats till Vittsjö 1975. Musikaliska övningarna fortsatte och blev allt mer avancerade. Det blev några kamrater som tillsammans med Boel började spela på olika sammankomster, bland annat på gammaldans.

En Spelmansstämma var förlagd till godsmagasinet.

Efter hand utvidgades intresset inom större områden med besök på spelmansstämmor lite varstans i södra delarna av landet. Snart bildads en grupp, Glädjespridarna bestående av fem musiker med dragspel som hade sitt första framträdande på järnvägsstationen 1999 och snart var det dags att ordna den första Spelmansträffen på dåvarande VittsjöSkog som hade sitt upphov från nybildade Bygdepelarna. Lokaliteterna förändrades och Spelmansstämman fick flytta till Godsmagasinet och slutligen till Medborgarhuset.

Starten för Spelmansstämma 1999 med järnvägsstationen som startplats.

Under dessa år har antalet spelmän med skilda instrument varit ganska konstant med något under 100 spelmän som spelar i grupper men också i stor orkester. Spelmansstämman nästa år är redan planerad.

Midsommargudstjänsten avslutades utanför kyrkan med Härlig är jorden….

Beträffande Malin har musikens toner etablerats som musikpedagog i Tyringe skola. Tongivningen började på blockflöjt då hon var 9 år. Tonerna gav mer och ett år senare började hon spela fiol och det fortsätter hon med och varierar med saxofon där hon tog ton när hon var 18 år. Som tonåring var Malin yngsta deltagare vid spelmansträff i Lidhult.

Malin var yngsta medverkande vid spelmansstämma i Lidhult.

Med sin kunskap har Malin lång erfarenhet att undervisa sina elever i flera instrument där även tramporgel ingår. Spelmansstämmor finns nära hjärtat och där är hon tongivande för stämman i Vittsjö. Malin liksom övriga medlemmar i Bygdebandet engagerar sig helhjärtat.

Trio som medverkade vid hembygdsgudstjänst.

Marie började stråkföra sin fiol då hon var 9 år. Med tiden avancerade hon vidare till elbas, dock inte samtidigt! Utöver dessa två instrument med fingertoppskänsla är hon också välljudande solist med toner i hela musikskalan. Troligen var det lite pirr i magen då hon skulle vara solist första gången. Att vara solist bland nära vänner var inte tänkbart. Därför provsjöng hon för obekanta lyssnare vid en Spelmansstämma på Åland! Premiären gav mersmak till glädje för dagens lyssnare.
På den tiden då det begav sig var båda jäntorna aktiva i Kyrkans barnkörer och fortfarande är Boel medverkande i kyrkokören. Nu gäller det närmast besök på så många spelmansstämmor det ges möjlighet till. Längsta turen har varit förlagd till Hälsingland. Den första CD skivan kom 2008 och sedan har det blivit ytterligare tre CD. Alla bokningar under innevarande år är inställda av känd anledning. Trion med Bygdespelarna och spelmansstämma laddar upp till kommande år.

 

Top