Varg finns återigen i våra skogar

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Flera iakttagelser av varg har de senaste månaderna gjorts. Kanske rör det sig om två olika individer, en som man tror finns i mellersta Skåne och en i de norra delarna av länet.

Under måndagen hittades i Visseltofta ett dött får och ett okänt antal skadade. Detta innebär att minst åtta får dödats och ett stort antal skadats bara sedan månadsskiftet inom ett ganska begränsat område.

LRF Skåne bedömer att det nu är aktuellt med skyddsjakt. -”De senaste angreppen i Skåne visar hur svårt det är att förhindra varg att ytterligare angripa får”. 
Man gör även bedömningen att det med stor sannolikhet är samma varg som befunnit sig inom området och orsakat angreppen i Osby kommun.
Mot bakgrund att det skett ett flertal attacker, menar LRF Skåne att det i nuläget inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att förhindra fortsatt skada på tamdjur.

I sin ansökan om skyddsjakt till Länsstyrelsen räknar LRF Skåne upp fyra vargangrepp den senaste tiden i norra Skåne och i Kronobergs län där flera får har dödats och skadats.

Sannolikheten att möta en varg som vandrare eller svampplockare i skogen är mycket liten. Vargen har genom sitt luktsinne och sin hörsel koll på oss människor och drar sig undan innan vi ens märker något. Har du lös hund med dig bör du ha lite extra koll på denna.