Mörker, växlande temperatur och skiftande vägunderlag. Dags att byta till vinterdäck, gör det i god tid

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Som bilägare i Sverige måste man ha koll på vilka datum som gäller för vinterdäck. Den som har fel typ av däck kan vid en däckkontroll straffas med böter på upp till 1 200 kronor. Byt i god tid, snart är det kö vid verkstäderna!

De regler som gäller är:

• 1 december till 31 mars måste din bil ha vinterdäck vid vinterväglag. 
• 1 oktober till 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck. 
• Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid, oavsett vilket datum det står i almanackan. 
• Dubbfria däck, eller friktionsdäck som de också kallas, är tillåtna året runt.

Vad räknas som vinterväglag?
-Jo, så snart det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen anses det råda vinterväglag. Det är inte du, utan polisen, som avgör om det råder vinterväglag på platsen du befinner dig.

Vinterdäcken har bättre grepp när temperaturen rör sig ned mot noll grader eftersom sommardäck består av en gummiblandning som gör att de blir hårda när det är kallt. Däremot har sommardäck mycket bättre grepp så snart det är torrt eller blött väglag.

Kontrollera gärna om dina befintliga däck håller i kvalitet för en säsong till. Mönsterdjupet skall vara minst 3 mm, om inte är det hög tid att börja planera för att investera i nya däck.

Väljer du att köra dubbfritt så välj nordiska dubbfria premiumdäck och inte centraleuropeiska dubbfria vinterdäck. De sistnämnda är utvecklade för mildare vinterförhållanden i Centraleuropa.

 

Top