Singles Day - har ni funderat över detta fenomen?

VITTSJÖ/VÄRLDEN, Helt plötsligt så kommer det en mängd av 'Singles Day' erbjudanden. Vad i hela fridens dagar är nu detta för påfund? 'Black Friday' har jag hört talas om, den kommer förresten alldeles snart. Dessa dagar går båda ut på att vi ska konsumera ännu mer, Black Friday är amerikansk men vad är Singles Day?

Det visar sig att detta är ett påfund från Kina, det är både festival och framförallt den största dagen för onlineshopping i världen. Datumet, 11 november (11/11), väljs eftersom siffran "1" liknar en person som är ensam. Singlarnas dag, som har sitt ursprung från Nanjing University 1993, började ursprungligen firas vid olika universitet i Nanjing under 1990-talet. Den fick sitt namn eftersom datumet består av fyra ettor. Efter sin examen tog studenterna universitetets tradition med sig ut i samhället.

Singlarnas dag har väsentligen populariserats via Internet och följs nu av ungdomar i flera regioner utanför Kina. Då många människor deltar i firandet av denna vilodag, har det uppstått stora affärsmöjligheter för företag med inriktning yngre konsumenter, såsom restauranger, karaokebarer, och online-köpcentra.

Till exempel hade det kinesiska online-köpcentrat Taobao en omsättning på 19 miljarder CNY (cirka 3 miljarder USD) den 11 november 2012. I november 2016 satte e-handeljätten Alibaba sitt Singlarnas Dag-rekord och genererade 120.700.000.000 CNY (17,79 miljarder USD) i bruttoförsäljning.

Så fick jag lära mig lite nytt, kanske skulle dessa dagar enbart kallas mammons dag? Det var skillnad förr, när affären stångde klockan 13.00 på lördagen och hade stängt på söndagen. Idag har vi möjligheten att handla online 24/7, det vill säga dygnet runt alla årets dagar. Just i dessa tidenr med pandemin är det faktiskt riktigt praktiskt!

PS. De flesta företag kör Singles Day hela veckan ut - utifall att! Kolla in detta exempel från Elgiganten.

Top