Skriv ut

VITTSJÖ. Nu är det hög tid för planering av kommande högtider och med allt vad det innebär. Jag som gillar kakor och ett av mina intresse är att baka både till vardags men också till fest.

..........allt hemma som behövs....

I vår konstiga värld så behövs det nog lite extra av de lilla, tror jag iallafall. Vi har ju som tur är affär mitt i byn så man behöver inte åka långt iväg för att inhandla vad som skall till för att baket blir lyckat. Visst hade det varit rolig med en lite längre utflykt till en annan ort men det får vänta lite, de e ju inte tvunget.

Det mesta har jag hemma som behövs för mitt bak idag, idag blir det en engelsk fruktkaka som behöver göras några veckor före julhelgen. En av mina favoriter som bara måste göras. Jag vet av erfarenhet att det tar lite tid och jag började kvällen före med att skära fikon i mindre bitar de skall ligga o gotta till sig i en skvätt cognac över natten, resultat dom blir mjuka och smaken lite annorlunda.

Jag använder mig av riktigt smör den smaken tillför ju mycket och många olika frukter skall läggas tillsammans med mjölet och blandas, såsom russin, olika sorter av sukkat och röda körsbär tillsammans med ägg och farinsocker som dessförinnan vispats poröst. Allt klickas i en väl smord rund form eller en avlång, det är bara att välja. När allt är blandat då är det dags att ställa in formen i ugnen i drygt 75 min. Nu är det bara att vänta.

.......kakan klar!

Under tiden röjer jag upp i mitt kök, diskar och lägger fram ett bakplåtspapper, strör på ett uns av strösocker. Allt är klart för kakans ”vänteplats”, tas ut men får vila i formen minst fem minuter för att sedan upp och ner på bakplåtspappret som ligger på ett galler. Vilar resten av eftermiddagen för att bli riktigt kall. Till sist viras kakan in i folie tätt, läggs i plastpåse och sen ut i kylan klar om några veckor då den har legat till sig och alla frukterna ger en helt magisk smak till denna engelska julfruktkaka.

Pst! Denna kaka har olika dekorationsmönster att välja emellan, om man vill förstås inte tvunget. Men den är ljuvlig att äta till en kopp kaffe/te till helgen. Väl värt att prova.