Emmaljunga kapell 85 år i dag

EMMALJUNGA. I dag den 26 november är det 85 år sen församlingshemmet i Emmaljunga invigdes av dåvarande biskop Rodhe. Se tidigare artikel den 16 november 2015, Emmaljunga församlingshem. (Klicka här).

Under senare år har det varit tämligen aktiv verksamhet i kapellet med skilda samlingar. Kyrkliga föreningen upplöstes 2015 och de kontanter som då fanns överfördes till församlingens budget. Dessa pengar är dock reserverade till församlingshemmet i Emmaljunga, Det behövs ständigt förbättringar och förnyelse i det 85 åriga kapellet. Kapellet ägs av pastoratet som ansvarar för själva byggnaden.

För ett par år sedan fanns detta luciafölje i församlingshemmet.

För ett antal år sedan var det idealister som donerade 15 000 kronor till kapellets verksamhet. Under innevarande års problematiska förhållande har det blivit färre samlingar. Det har inte varit sångkvällar, auktion eller firande av Lucia. Dessa samlingar har också gett ett ekonomiskt tillskott.

Exteriör av Emmaljunga kapell/församlingshem 2020.

År 1927 bildades Emmaljunga kyrkliga arbetsförening med syfte att samla in kontanter till ett församlingshem. Denna förening upplöstes för några år sedan. Numera är det församlingshemmets vaktmästare Karin Blank som är ”verkställande” för verksamheten sedan fastigheten övergått i församlingens ägo.

Redan år 1927 började diskussion och planering för uppförande av ett församlingshem. Då ”jagade” biskop Rodhe ut komminister Bruno Fredlund till byarna utanför centrala Vittsjö! Verksamheten borde utvidgas. Han hamnade i Emmaljunga. Gudstjänster hade då sedan några år tillbaka hållits i skolan. Inför gudstjänsterna bars det hemmasnickrade altaret in från vedboden och ut igen efter gudstjänsten. Dåvarande komministern Bruno Fredlund var den drivande kraften för uppförande av ett församlingshem i Emmaljunga.

Efter många och stora insatser från intresserade i Emmaljunga stod församlingshemmet klart för invigning den 24 november 1935. Totala kostnaden för bykyrkan med inventarier uppgick till 11 500 kronor. Så många pengar fanns inte tillgängliga varför 5 000 kronor upplånades. Invigningen av bykyrkan förrättade av biskop Rodhe med assistans av prästerna A B Andreasson, Gunnar Celander, Bruno Fredlund, Sam Olivius och Hedenrud, Visseltofta.


Verksamheten i Emmaljunga intensifierades sedan församlingshemmet kom på plats. Kyrkliga arbetsföreningen bedrev i många år aktiv verksamhet och årligen hölls syföreningsauktioner till förmån för församlingshemmet. Efter hand började denna verksamhet trappas ner då idealisterna blev äldre och viss avflyttning skedde. Arbetsföreningen upphörde för några år sedan och i september månad 2015 blev det Vittsjö församling som har ansvaret för Emmaljunga församlingshem.

Karin Blank är allt i allo för församlingshemmet i Emmaljunga.

Framöver är avsikten att gåvoauktioner skall hållas. Intäkterna från denna försäljning skall komma församlingshemmets inventarier tillgodo. Ständigt behövs förbättringar och förnyelse och dessa skall bekostas av gåvoförsäljningarna. Numera är det Karin Blank som verkar för att allt skall fungera tillfredsställande vid olika samlingar. Fortfarande finns det ideella krafter som verkar för församlingshemmet. Det finns olika grupper som arbetar för församlingshemmet bland annat förläggs föreningssammankomster till bykyrkan.

 

Top