Julhelgen bjöd stundtals på vackert väder

VITTSJÖ. Efter flera veckor med grått väder och stundtals regn kom så julhelgen äntligen med lite högre luft. Juldagen bjöd verkligen till vandring i skog och mark. Några minusgrader under natten och morgontimmarna hade skapat ett vackert landskap alldeles inpå knuten.

Nere vid Oresjön hade isen lagt ett tunt täcke. Naturligtvis inte så tjock att man kunde gå på den.

Rimfrosten hade lagt sig på både vassen ute på sjön och träden utmed sjökanten. Går man nära och studerar rimfrosten upptäcker man att den kan vara vara väldigt vacker. De små iskristallerna bildar oregelbundna mönster som är väl värda att försöka fotografera.

Där skogen står tät hade temperaturen varit någon grad högre och frosten därmed mindre. Även om jag vandrat utmed stigen otaliga gånger så bjuds man varje gång på något nytt.
Efter en stunds vandring tittar solen fram och skapar en nästan sagolik bild, träden, mossan på marken och den svaga dimman från frosten som sakta tinas upp av solen. -Så, vackert.


Nu passar det extra bra att ta fram sittunderlaget och slå sig ner på en sten, hälla upp lite kaffe i muggen och njuta av naturen och stillheten. Ja stillheten, då jag sitter där slås jag av att jag varken ser eller hör några fåglar. Troligen är de längre in i skogen, där temperaturen är någon grad högre och det kanske fortfarande finns mat i form av insekter.

Efter ett par timmar i skogen känner både jag och Vicky oss nöjda. Nu återstår att ladda upp kamerans minneskort i datorn. Att studera bilderna är som att göra om den fina vandringen.

Top