Västersocken har missionshus och fibernät men ingen lanthandel

GÖINGE. Västersocken finns i Göinge, närmare bestämt i Norra Åkarp församling (Bjärnum). Ännu närmare bestämt inom byarna Hillarp, Hågnarp, Torrarp, Skulkarp, Möllarp och Hässleberga väster om Bjärnum.

Även på denna plats har det hänt mycket i fordom tid. Detta hade legat fördolt om inte entusiasten Ingvar Olsson, tidigare Hågnarp numera Vittsjö hade börjat gräva i gamla handlingar. Gräv där du står!

Ingvar Olsson, forskare, historiker och författare.

För drygt fem år sen hade Västersocken egen anslutning till fibernät. Ingvar Olsson var även här initiativtagare till denna moderna teknik. Centralen för detta fibernät är inrymt i Hillarp missionshus. Den enda skolan i Västersocken fanns i Hillarp. 
Den första skolordningen tillkom 1571. Visserligen var bibeln översatt till Svenska språket 1541 men läskunnigheten hos allmogen var ringa. Husförhören var en plåga för allmogen. Prästen kom till varje skolrote och höll husförhör. En gammal vits säger att på vintern är det husförhör och på sommaren är det åska! Inom Norra Åkarp församling fanns sex skolrotar: Åkarp, Bjärnum, Hillarp, Slättaröd, Mornarp, och Dalsjö. Dit kom skolmästaren med fem veckors undervisning i varje rote. Han skulle erhålla mat och logi på den gård som uppläts till undervisningen.

Luthers katekes var flitigt läst.

Norr- och Västersocken hade var sin småskollärarinna 1875 i sina skolor. Bengta Jönsdotter i Norrsocknen och Paul Persson i Västersocken. Lästiden var 9½ månad. År 1910 blir småskolan i Hillarp fast från tidigare ambulerande. Under läsåret 1/7 1939 – 30/6 1940 är Hillarp småskola nerlagd på grund av lågt barnantal. Barnen fördes med skolskjuts till Bjärnum.
Skolan i Hillarp uppfördes 1893 och kostade 2 739 kronor. Från 1870 talet hade det varit ambulerande skola i byn. Utöver lärosal fanns lärarbostad med två rum och kök. År 1910 tillbyggdes skolhuset med ytterligare en lärosal samt bostad för lärarinnan. År 1931 restaurerades skolhuset till en kostnad av 6 000 kronor.
Examenskatalogen från ”Åkarps Vestra småskola” sträcker sig från 1877 till 1905 där finns mycket som förklarar hur skolgången var i denna bygd.

Hillarp skola efter teckningar av Lars Lindberg.

1945 utökades skolgången från 6 årig till 7 årig folkskola. Lästiden från och med 1938 utökades till 36 veckor för klass 1-2 och för övriga klasser till 39 veckor. Från gamla tiders skola med upp till 80 elever med alla klasser ändrades till maximum 25 elever i småskolan och maximum 35 elever i övriga klasser. Samtidigt utökades ämnen från skrivning, räkning och läsning till Nykterhetsundervisning, sexualundervisning, trafikundervisning, sparundervisning samt undervisning i brand- och luftskydd.
Undervisning i missionshuset
Missionshuset i Hillarp byggdes 1878. Tidigare hölls samling med religiösa möten i hemmen. Antal troende i bygden ökade och det blev trångt i hemmen vid möten. Tomtmark skänktes den 14 mars 1878 av ”Hillarpa Hans”. För att finansiera byggandet av missionshuset tecknades aktier á tio kronor. 151 aktier såldes till ett belopp av 1 510 kronor. Total kostnad för missionshuset dock 2 657 kronor.

Missionshuset i Hillarp där skolsal fanns en gång.

Under några år uthyrdes lilla salen till skolans undervisning för 25 kronor/år. Även storskolan hyrde med en summa på 100 kronor/år innan skolhuset uppfördes.
I den digra förteckningen har Ingvar Olsson också angett vilka lärare som tjänstgjorde vid Västersocknens skola i Hillarp. Samtliga elever vid Hillarp skola har angetts med betyg i aktuella ämnen. Förteckning finns också om det gamla måttsystemet från 1864 översatt till nysvenska systemet. T ex att en Jungfru var 0,08 liter!

Det är ett verkligt storverk som Ingvar Olsson åstadkommit med sin historik över Västersocken som är nerskrivit med foto på 74 A4 sidor. Bland flera andra skrifter från Ingvar Olsson finns även över 90 sidor dagboksanteckningar från ett strävsamt par i Hågnarp.
En vis man yttrade: Skriv medan du kommer ihåg och medan du minns. Detta har Ingvar tagit till vara. Tack!

 

Top